Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ανεξαρτησία της Καταλονίας: τι συμβαίνει στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη

Οι βουλευτές της Καταλονίας ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, λαμβάνοντας την άδεια από τη Γερουσία, προχώρησε σε αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος, παύοντας τον Πρόεδρο και 12 τοπικούς Υπουργούς.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε με ψήφους 70 – 10 υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Υπήρξαν και 2 λευκά ψηφοδέλτια. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας πως είναι παράνομη, ενώ αρκετοί βουλευτές που αποχώρησαν άφησαν στα καθίσματά τους την Ισπανική σημαία.

Όσοι είναι αντίθετοι στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, κατηγορούν τον Carles Puigdemont και τους υποστηρικτές του πως αγνοούν την επιθυμία της πλειοψηφίας των Καταλανών για παραμονή στην Ισπανία.

Αμέσως, χιλιάδες άνθρωποι  βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας για την απόφαση, πανηγυρίζοντας για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Από την πλευρά του ο Mariano Rajoy είπε πως η τάξη και ο νόμος θα αποκατασταθούν στην Καταλονία.

Κανένα Ευρωπαϊκό κράτος όπως και οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Καταλονίας και δήλωσαν πως υποστηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας. Έκπληξη αποτέλεσε και η δήλωση της Σκωτίας πως είναι αντίθετη με την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Όμως, η κίνηση για ανεξαρτησία από την πλευρά της Καταλονίας, δεν είναι μόνο εσωτερικό πρόβλημα της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Ισπανικό Σύνταγμα, ξεκαθαρίζεται η ενότητα της Ισπανίας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για ανεξαρτητοποίηση κάποιας περιοχής. Έτσι, η Καταλονία δεν έχει το δικαίωμα να ανεξαρτητοποιηθεί.

Η μεταπολεμική Ευρώπη βασίζεται στην ένωση των χωρών και η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην ικανότητα των χωρών να επιβάλουν τον νόμο εντός της επικράτειάς τους.

Όμως, η Κομισιόν της ΕΕ στις Βρυξέλλες έχει γίνει παρωδία, με αποτέλεσμα την αποστροφή των λαών προς την κεντρική εξουσία που αποσταθεροποιεί τα κράτη σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι οικονομίες των χωρών γίνονται μέλη της παγκοσμιοποίησης και οι εθνικές κυβερνήσεις υποτάσσονται στην κεντρική διοίκηση των Βρυξελών και, ως εκ τούτου, οι περιφερειακές ταυτότητες γίνονται πιο δυναμικές, με πολεμική κατά των κέντρων διοίκησης.

Δεν είναι μόνο η Καταλονία. Είναι και η Σκωτία, η χώρα των Βάσκων, η Κορσική, οι Φλαμανδοί, οι Βενετοί και οι Σικελοί που απαιτούν περισσότερη αυτονομία. Η Καταλονία αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της κίνησης κατά των γραφειοκρατών της ελίτ των Βρυξελών.

Έτσι, καλό θα είναι να υπάρξει μια συμφωνία της Ισπανίας με την Καταλονία, όπως συνέβη και με τους Βάσκους τη δεκαετία του 1990, ώστε να μην υπάρξουν κατακλυσμικά φαινόμενα.

Η ΕΕ γελιέται αν πιστεύει πως δεν είναι δουλειά της να επέμβει και πως το θέμα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας. Η λανθασμένη της διπλωματία της κόστισε ήδη τη Μεγάλη Βρετανία.

Προς το παρόν, κανένα άλλο κράτος δεν κινεί το θέμα δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ. Υπάρχει όμως ένα κίνημα από την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία. Η κυριαρχούμενη από την Γερμανία ευρωζώνη, έχει ήδη καταστρέψει τις οικονομίες της Ελλάδας και της Ισπανίας και μπορεί να κατηγορηθεί για την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Η ΕΕ ενδιαφέρεται ελάχιστα για την περιφερειακή ταυτότητα των λαών, όπως ενδιαφέρεται ελάχιστα για οποιαδήποτε μεταβίβαση εξουσιών. Το θέμα της Καταλονίας είναι θέμα και την Ευρώπης εκτός της Ισπανίας.

Ας δούμε ποια είναι τα αποσχιστικά κινήματα στην «Ενωμένη» Ευρώπη.



- Ίστρια στην Κροατία με πληθυσμό 208.000 ανθρώπους.
- Μοράβια στην Τσεχία με πληθυσμό 3.000.000 ανθρώπους.
- Τσεχική Σιλεσία στην Τσεχία με πληθυσμό 1.000.000 ανθρώπους.
- Άνω Σιλεσία στην Πολωνία με πληθυσμό 3.000.000 ανθρώπους.
- Ζέκελυ στην Ρουμανία με πληθυσμό 500.000 ανθρώπους.
- Μπόρνχολμ στη Δανία με πληθυσμό 40.000 ανθρώπους.
- Νησιά Φαρόε στη Δανία με πληθυσμό 50.000 ανθρώπους.
- Λομβαρδία στην Ιταλία με πληθυσμό 10.000.000 ανθρώπους.
- Βένετο στην Ιταλία με πληθυσμό 4.900.000 ανθρώπους.
- Σικελία στην Ιταλία με πληθυσμό 5.000.000 ανθρώπους.
- Νότιο Τιρόλο στην Ιταλία με πληθυσμό 511.000 ανθρώπους.
- Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία με πληθυσμό 3.000.000 ανθρώπους.
- Καταλονία στην Ισπανία με πληθυσμό 7.500.000 ανθρώπους.
- Κορσική στη Γαλλία με πληθυσμό 330.000 ανθρώπους.
- Φλάνδρα του Βελγίου με πληθυσμό 6.400.000 ανθρώπους.
- Βαλλονία του Βελγίου με πληθυσμό 3.600.000 ανθρώπους.
- Βρετάνη της Γαλλίας με πληθυσμό 3.300.000 ανθρώπους.
- Η Βαυαρία της Γερμανίας με πληθυσμό 12.900.000 ανθρώπους.
- Βόρεια Ιρλανδία της Μεγάλης Βρετανίας με πληθυσμό 1.800.000 ανθρώπους.
- Σκωτία της Μεγάλης Βρετανίας με πληθυσμό 5.400.000 ανθρώπους.
- Ουαλία της Μεγάλης Βρετανίας με πληθυσμό 3.100.000 ανθρώπους.

Πως θα καταφέρει να πείσει η ΕΕ αυτές τις περιοχές να μην ανεξαρτητοποιηθούν από τις χώρες στις οποίες ανήκουν, όταν δεν κατάφερε να πείσει την Μεγάλη Βρετανία να μείνει στην Ένωση;

Η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, καθώς αναγνώρισε αμέσως την απόσχιση της Σλοβενίας και της Κροατίας, οδηγώντας την χώρα σε ένα πολυετή καταστροφικό πόλεμο. Στην συνέχεια, αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το ΝΑΤΟ έγινε η αεροπορία του Κοσσυφοπεδίου, που βομβάρδισε ανηλεώς την Σερβία. 


Γιατί χρησιμοποιήθηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Τι άλλαξε από το 1998 και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να βομβαρδίσει την Μαδρίτη για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Καταλονίας

2 σχόλια:

  1. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΝΟΥΑΛΗ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή