Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Το Πακιστάν διέταξε 1,73 εκατομμύρια Αφγανούς να φύγουν από το έδαφός του

Ούτε το ομόθρησκο Πακιστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν δεν αντέχει το βάρος 1,73 εκατομμυρίων Αφγανών στο έδαφός του.


Την περασμένη Τρίτη το Πακιστάν διέταξε όλους τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, μεταξύ αυτών 1,73 εκατομμύρια Αφγανοί, να φύγουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με απέλαση.

Η απόφαση λήφθηκε από την κυβέρνηση του Πακιστάν μετά από την αποκάλυψη ότι οι 14 από τις 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν από Αφγανούς πολίτες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πως οι Πακιστανικές αρχές θα βεβαιώσουν την έξοδο από την χώρα των παράνομων μεταναστών ή το πως θα τους βρούνε για να τους απελάσουν.

Σκεφθείτε ποια θα ήταν η παγκόσμια αντίδραση εάν οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης έδιναν οδηγία για άμεση απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών ή αν ξεκινούσε επιχείρηση σύλληψής τους και απέλασής τους. Οι διάφοροι επαγγελματίες δικαιωματιστές, οι ΜΚΟ που κόπτονται για τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών, αλλά όχι των γηγενών κατοίκων της Ευρώπης, θα ξεσηκώνονταν. Θα μιλούσαν για ρατσισμό, ξενοφοβία, για νέα νύχτα κρυστάλλων, ενώ θα διοργάνωναν πορείες σε κάθε πρωτεύουσα και μεγάλη πόλη της ΕΕ και θα ξεσπούσαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Τώρα που την απόφαση αυτή έλαβε το Πακιστάν, πολίτες του οποίου κατακλύζουν παράνομα την ΕΕ, δεν μιλάει κανείς, ενώ η είδηση δεν έπαιξε καν στα δελτία ειδήσεων!!!

Η απόφαση του Ισλαμαμπάντ, θεωρείται πως σχετίζεται και με τις συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αφγανικών και Πακιστανικών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Sarfraz Bugti είπε ότι «τους δώσαμε διορία μέχρι την 1η Νοεμβρίου», προσθέτοντας ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες (illegal immigrants) θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα εθελοντικά ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με βίαιη απέλαση.

Ο Υπουργός είπε ότι 1,73 εκατομμύρια Αφγανοί που ζουν στο Πακιστάν δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για να μείνουν στην χώρα, ενώ συνολικά 4,4 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες ζουν στο Πακιστάν.

«Δεχόμαστε επιθέσεις από το Αφγανιστάν και από Αφγανούς υπηκόους. Έχουμε αποδείξεις» είπε ο Sarfraz Bugti.

Το Πακιστάν έχει γίνει αποδέκτης μεγάλων αριθμών Αφγανών ήδη από το 1979 όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν, με τις πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της χώρας, συνέπεια των βομβιστικών επιθέσεων.

Η βία γνώρισε ασυνήθιστη άνοδο στο Πακιστάν από τότε που οι τοπικοί μαχητές Ταλιμπάν γνωστοί ως Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), πρόκειται για σκληροπυρηνικούς σουνίτες ισλαμιστές μαχητές, ακύρωσαν την εκεχειρία με την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους. Το TTP θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πακιστάν και να την αντικαταστήσει κυβέρνηση με αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, δηλαδή κάτι μεταξύ Ταλιμπάν και Ισλαμικού Κράτους.

Δύο από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας είχαν ως στόχο θρησκευτικές συγκεντρώσεις στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 57 άτομα. Το TTP αρνήθηκε κάθε ανάμειξη. Ο Sarfraz Bugti είπε ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας ταυτοποιήθηκε ως Αφγανός υπήκοος.

Το Ισλαμικό Κράτος δρα επίσης στις παραμεθόριες περιοχές του Αφγανιστάν και έχει εμπλακεί σε επιθέσεις στο Πακιστάν. Ο Πακιστανικός στρατός διεξήγαγε αρκετές επιθέσεις εναντίον ισλαμιστών μαχητών, κυρίως στην απόκρημνη ορεινή περιοχή κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν και τους ανάγκασε να διαφύγουν στο Αφγανιστάν. Το Ισλαμαμπάντ ισχυρίζεται ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν Αφγανικό έδαφος για να εκπαιδεύσουν τους μαχητές τους και να σχεδιάζουν επιθέσεις στο εσωτερικό του Πακιστάν, κάτι που η Καμπούλ αρνείται, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια του Πακιστάν είναι εσωτερικό της ζήτημα.

Εάν τελικά ξεσπάσει γενικευμένος πόλεμος ή οι συγκρούσεις επεκταθούν, δεν αποκλείεται η Ευρώπη να δεχτεί και άλλα κύματα «προσφύγων» από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που οι πρόθυμες ΜΚΟ θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν με «ασφάλεια» στην ΕΕ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου