Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ερντογάν: οι ενέργειες των ΗΠΑ στην Συρία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας

Μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τις συνεχιζόμενες Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας λόγω των στρατιωτικών τους ενεργειών με τους Κούρδους της περιοχής.


«Οι δραστηριότητες των ΗΠΑ με τα παρακλάδια του PKK στη Συρία αποτελούν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας» είπε ο Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή, αναφερόμενος στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνται από την Τουρκία παρακλάδια του PKK.

Τόσο οι SDF όσο και οι YPG παρείχαν σημαντική υποστήριξη στον Αμερικανικό συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι συνεχιζόμενες Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία, τις οποίες η Τουρκία εξαπέλυσε ως αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα από το PKK την 1η Οκτωβρίου, υπονομεύουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού  Κράτους, θέτουν σε κίνδυνο αμάχους και αποσταθεροποιούν ακόμη περισσότερο την περιοχή και αποτελούν «ασυνήθιστη και σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Ερντογάν σκλήρυνε την ρητορική του κατά των ΗΠΑ μετά την κατάρριψη του Τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία από Αμερικανικά μαχητικά  την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ αρχικά η αντίδραση του Ερντογάν ήταν ήπια, αργότερα καταδίκασε το περιστατικό, ενώ ορκίστηκε αντίποινα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, ενώ σε ομιλία του την Παρασκευή διερωτήθηκε πώς ένα μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να καταρρίψει το drone άλλου μέλους της συμμαχίας.

«Δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το drone μας. Πώς μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο; Υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και εμάς» είπε ο Ερντογάν, δεσμευόμενος να ξεριζώσει το PKK ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό.

Οι Κουρδικές αρχές στη Συρία κατηγορούν την Τουρκία ότι προκάλεσε τουλάχιστον 44 θανάτους αμάχων και κατέστρεψε ζωτικής σημασίας υποδομές με τις αεροπορικές επιδρομές της στη Συρία και αρνούνται τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι οι δράστες της επίθεσης στην Άγκυρα εκπαιδεύτηκαν στη Συρία και εισήλθαν στη Τουρκία από εκεί.

Άραγε για πόσο ακόμα οι Αμερικανοί θα κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούνε τον Ερντογάν και τις πράξεις του; Ως πότε θα ανέχονται την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, όταν αυτή τάσσεται με την Ρωσία, το Ιράν και τη Χαμάς; Είναι καιρός οι Αμερικανοί να βάλουν έναν τέλος στα παιχνίδια της Τουρκίας σε βάρος της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το Turkish Minute


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου