Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Με τις ΗΠΑ τα έβαλαν και πάλι ο Ερντογάν και ο Τσελίκ

Με αυθάδεια μίλησαν κατά των ΗΠΑ και των ενεργειών τους στην περιοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης ο Τούρκος Πρόεδρος και ο εκπρόσωπος του κόμματός τους, ασκώντας δριμεία κριτική στον τρόπο που ασκούν εξωτερική πολιτική στην περιοχή οι ΗΠΑ.


«Τώρα λένε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο. Θε έρθει λένε και δεύτερο αεροπλανοφόρο. Κύριοι στις ΗΠΑ, δείτε που είναι η Αμερική και που βρίσκεται η Μεσόγειος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Τι δουλειά έχετε εσείς εκεί;» είπε καταχειροκροτούμενος ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ το κοινό άρχισε να φωνάζει το σύνθημα: «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας και θα παραμείνει δική μας».

Για ποιον λόγο ενοχλήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος από την αποστολή των Αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή; Επειδή προσπαθούν να υπερασπιστούν την μόνη Δημοκρατική χώρα στην περιοχή ή επειδή του χαλάνε τα σχέδια;

«Οι επιθέσεις εναντίον των αδελφών μας στη Γάζα έφτασαν στο σημείο του μακελειού και δεν έχουν καμία δικαιολογία. Το να κόβεις την παροχή νερού, ηλεκτρικού και φαγητού για 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας που ζουν σε μια έκταση 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δεν αρμόζει ούτε στην ανθρωπιά, ούτε έχει σχέση με συνείδηση και δεν έχει σχέση με τους νόμους του πολέμου» πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τολμάει ο Τούρκος Πρόεδρος και μιλά για «νόμους του πολέμου» όταν η χώρα του έχει κάνει στο παρελθόν γενοκτονίες και όταν κατά γενική ομολογία διαπράττει εθνοκάθαρση στη βόρεια Συρία και σκοπεύει να κάνει το ίδιο στο βόρειο Ιράκ, σε βάρος των Κούρδων τους οποίους συλλήβδην θεωρεί τρομοκράτες; Για την πολιτισμική εθνοκάθαρση στην Κύπρο, καλύτερα ας μην μιλήσουμε...

«Η Τουρκία μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις της με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μπορεί να πείσει τη Χαμάς. Σήμερα όλη η ηγεσία της Χαμάς κρέμεται από τα χείλη του Χακάν Φιντάν. […] Στην Άγκυρα υπάρχει η πρεσβεία της Φατάχ που εκπροσωπεί την επίσημη κυβέρνηση της Παλαιστίνης, όπως υπάρχουν και οι εκπρόσωποι της Χαμάς, της κυβέρνησης δηλαδή της Γάζας. Αυτοί επισκέπτονται τους πάντες, τα πολιτικά κόμματα και ζητούν την υποστήριξή τους» είπε ο Ντενίζ Ζεϊρέκ, πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Sozcu στον τηλεοπτικό σταθμό SZC.

Ο έγκυρος αναλυτής της Τουρκικής εφημερίδας, παραδέχεται δημόσια τις σχέσεις των Τούρκων πολιτικών με την ηγεσία της Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Επομένως, έχει απόλυτο δίκιο το Ισραήλ να απαιτεί την εκδίωξη της Χαμάς από την Τουρκία, για να μπορέσει να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πήγε εκεί και δήλωσε πως «δεν είμαι εδώ μόνο ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ως ένας Εβραίος». Ας το εξετάσουμε ως εξής: συμβαίνει μια σύγκρουση σε μια περιοχή και πάνε οι Υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών και λένε «βρισκόμαστε εδώ ως μέλη αυτής της θρησκείας». Μα, αυτή είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να παίρνεις τη θέση της μιας πλευράς καθώς δηλώνεις το θρήσκευμά σου, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί η διπλωματία και να υπάρχει η προοπτική της ειρήνης. Αυτό είναι τεράστιο λάθος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Όταν λέτε ότι «δεν βρίσκομαι εδώ μόνο ως ηγέτης αλλά και ως μέλος μιας θρησκευτικής ομάδας» και εμπλέκετε τη θρησκεία υποστηρίζοντας συγκεκριμένους ανθρώπους, τότε οδηγείτε τον κόσμο στον μεσαίωνα» είπε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του  κόμματος ΑΚΡ.

Η αλαζονεία του Τούρκου πολιτικού, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η άσκηση κριτικής στον τρόπο που ασκεί Εξωτερική πολιτική μια χώρα είναι θεμιτή. Η αυθάδης ρητορική, είναι λόγος για διατάραξη των διπλωματικών σχέσεων δύο χωρών.

Η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται την θέση της και τα όριά της. Η μεγαλομανία της ήδη της στοιχίζει ακριβά και θα της στοιχίσει πολύ ακριβότερα. Το αναπάντητο ερώτημα εδώ και χρόνια είναι το πότε η Δύση θα αποφασίσει ότι η Τουρκία δεν ανήκει στη Δύση, δεν έχει θέση στην ΕΕ και θα πρέπει να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, καθώς πλέον ανήκει στον λεγόμενο άξονα του κακού, δηλαδή στον άξονα Ρωσίας – Ιράν και λοιπών εχθρών του δυτικού πολιτισμού.

Σημείωση: κατά την άποψή μας, η Ρωσία δεν θα έπρεπε να ανήκει στον άξονα του κακού. Οδηγήθηκε εκεί από την συμπεριφορά της Δύσης. Θεωρούμε ότι εάν η Δύση ακολουθούσε μια πιο ανοιχτόμυαλη πολιτική, θα μπορούσε να φέρει την Ρωσία πιο κοντά της και εν καιρώ, να την εντάξει στους κόλπους της, ακόμη και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, απομακρύνοντάς την από τους σκοταδιστές ισλαμοφασίστες και την Κίνα του ολοκληρωτικού καθεστώτος. Έτσι, ο πραγματικά πολιτισμένος και δημοκρατικός κόσμος θα ξεκινούσε από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, θα περνούσε από την Ευρώπη και θα έφτανε στην άπω ανατολή, στην νότια Κορέα και την Ιαπωνία και θα κατέληγε στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από το ΣΚΑΪ TV


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου