Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ υποστηρίζει ότι η μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ θα πρέπει να συμπέσει με την κατάργηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας (βέτο) των κρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι που οι επικριτές της άποψής αυτής υποστηρίζουν ότι θα πρόκειται για μείωση κυριαρχίας.
Η Ουκρανία «είναι διεφθαρμένη χώρα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας» και η άμεση ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι καλή για την ΕΕ, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.
Στην εκτεταμένη συνέντευξή του ο Γιούνκερ εξέφρασε τον θυμό του προς του Ευρωπαίους πολιτικούς τους οποίους κατηγόρησε ότι δίνουν «λανθασμένες υποσχέσεις στον λαό της Ουκρανίας που έχουν φτάσει στα όριά τους με όσα υποφέρουν». Επίσης τόνισε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει τεράστιες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις προτού θεωρηθεί ικανή για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Είχαμε κακές εμπειρίες με ορισμένα από τα λεγόμενα νέα μέλη, για παράδειγμα σε σχέση με το κράτος δικαίου. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί ξανά» είπε ο Γιούνκερ.
Ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή που θα μπορούσε να εξεταστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και επαίνεσε την υπεράσπιση των Ευρωπαϊκών αξιών από το Κίεβο, αλλά προειδοποίησε όσους βρίσκονται σε θέση ισχύος να μην θεωρούν ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί και με το πάτημα ενός κουμπιού».
Μιλώντας για τη Μολδαβία και την Ουκρανία, που και οι δύο ελπίζουν να ενταχθούν στην Ένωση, ο Γιούνκερ είπε ότι «αν σημειωθεί πρόοδος σε αυτές τις χώρες, θα πρέπει να είναι δυνατό να συμμετάσχουν σε μέρη της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Ο Ευρωπαίος πολιτικός ζήτησε η μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ να συνδεθεί με την εξάλειψη της αρχής της ομοφωνίας, επιμένοντας ότι η πλειοψηφία είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ένωση θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.
«Χρειαζόμαστε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να ισχύει ως αρχή ότι αποφασίζουμε ομόφωνα για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό πρέπει να γίνεται με σχετική πλειοψηφία» τόνισε.
Σημείωση: Ο αξιότιμος κ. Γιούνκερ, ξεχνά ότι κάποιες χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με κάποιες μη ενταγμένες χώρες, οι οποίες υποτίθεται επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση, δεν συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο και παρενοχλούν συστηματικά χώρες μέλη της Ένωσης. Εάν δεν υπάρχει το δικαίωμα του βέτο, τότε χώρες όπως η Τουρκία, η Αλβανία και η λεγόμενη Βόρεια Μακεδονία, ίσως ενταχθούν στην Ένωση σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου, επειδή η πλειοψηφία των υπολοίπων μελών της Ένωσης αδιαφορεί για τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου και προτάσσει μόνο τα δικά της συμφέροντα, που σαφώς δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου.
Τα σχέδια για μετάβαση σε ψηφοφορία πλειοψηφίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και φορολογίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την ΕΕ στο οποίο αντιτίθενται έντονα ορισμένα από τα λεγόμενα μικρότερα κράτη μέλη, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα οποία πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση θα μειώσει την εθνική τους κυριαρχία και θα επιτρέπει στα μεγαλύτερα κράτη μέλη όπως η Γαλλία και η Γερμανία να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην Ένωση.
Ερωτηθείς για την άνοδο του εθνικισμού σε ολόκληρη την ήπειρο, όπως μαρτυρούν οι εκλογικές νίκες των συντηρητικών κομμάτων στην Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ελλάδα και την Εσθονία τον περασμένο χρόνο, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τους φιλελεύθερους να αντισταθούν «στην ένωση δυνάμεων με τους μετα-φασίστες».
Παραδόξως, την ίδια στιγμή, προειδοποίησε επίσης ότι το να αποκαλούνται συντηρητικοί, πολιτικοί όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι, την οποία αποκάλεσε «παρία», «που προσπαθούν να μετακινηθούν στην Ευρωπαϊκή κεντρική πολιτική σκηνή, δεν είναι ωφέλιμο και ενισχύει τα άκρα».
Σημείωση: Ενδιαφέρον προκαλεί η συμπερίληψη της Ελλάδας στις περιπτώσεις συντηρητικών κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία, όταν είναι γνωστό ότι η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση ειδικά με το κόμμα της Μελόνι στην Ιταλία, καθώς μπορεί να χαρακτηριστεί βαθιά Ευρωπαϊκή και φιλελεύθερη, που ταυτίζεται με «την σωστή πλευρά της Ιστορίας»…
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που ήταν στο τιμόνι της ΕΕ από το 2014 ως το 2019, είπε ότι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη είναι σε κρίση, θα πρέπει να θυμηθούν ότι «η Ευρώπη υποτίθεται ήταν σε κρίση από το 1982, όταν έγινα μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών».
«Αλλά τι έγινε από τότε; Η ΕΕ διευρύνθηκε ειρηνικά στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη συνδυάζοντας επιτυχώς την Ευρωπαϊκή γεωγραφία και ιστορία. Πετύχαμε την νομισματική ένωση, ενισχύσαμε την εσωτερική αγορά και ανταπεξήλθαμε στην οικονομική κρίση» πρόσθεσε.
Τέλος ισχυρίστηκε ότι η κατεύθυνση του ταξιδιού της Ευρώπης τον τελευταίο καιρό ήταν «μια ηπειρωτική επιτυχία την οποία θαυμάζει ο υπόλοιπος κόσμος», αλλά προειδοποίησε ορισμένους να είναι προσεκτικοί για μια πιθανή μελλοντική απόκλιση από την αλληλεγγύη και κάλεσε τους Ευρωπαίους «να ξεκινήσουν να αγαπάνε ο ένας τον άλλον λίγο περισσότερο».
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου