Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί από τους θεωρητικά Δυτικούς συμμάχους της χώρας του, ενώ στην πραγματικότητα ευθυγραμμίζεται με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι σαν τον Μουσουλμάνο Φιντέλ Κάστρο.
Έτσι ξεκινάει η ανάλυση του Burak Begdil για το Gatestone Institute. Μια ανάλυση σκληρή για την Τουρκία και τον αυταρχικό ηγέτη της.
«Οποιαδήποτε οσμή σημαντικής αλλαγής του κ. Ερνοτάν στην ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης φάνηκε να εξατμίστηκε την Δευτέρα, όταν στάθηκε δίπλα στον κ. Πούτιν μετά από συνάντηση στο Ρωσικό θέρετρο του Σότσι, όπου μίλησε για επέκταση της συνεργασίας τους» έγραψαν οι New York Times στις 4 Σεπτεμβρίου.
Ο Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία με σκοπό να πείσει τους Δυτικούς να συμφωνήσουν για τον διάδρομο των σιτηρών σύμφωνα με τους όρους της Μόσχας.
Ο Ερντογάν χρειάζεται τα χρήματα της Δύσης για να αποτρέψει την αυτοκτονία της Τουρκικής οικονομίας. Χρειάζεται Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη για να διατηρήσει μια οριακή ισορροπία στο Αιγαίο. Χρειάζεται την Δύση για να νομιμοποιήσει την διακυβέρνησή του που βασίζεται στον νόμο του ενός. Και τα θέλει όλα αυτά χωρίς να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν έκανε την Τουρκία να εξαρτάται από τη Ρωσία, όπως το πρεζόνι από τον έμπορο.
Ήταν αποκρουστικό να ακούω έναν πρεσβευτή της ΕΕ στην Άγκυρα να μου λέει ότι τρόμαξε που ο Ερντογάν είπε ότι εμπιστεύεται τη Ρωσία όσο εμπιστεύεται τη Δύση και ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να «χωρίσει τους δρόμους της» με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν χρειαστεί.
Ο υπερεθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν, Devlet Bahçeli, υποστήριξε αμέσως τη φτηνή μπλόφα: «Τελειώσαμε με την ΕΕ».
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν πορεύεται. Δυστυχώς, κάθε φορά, η ευκολόπιστη Δύση εξαπατάται. Η Τουρκία του Ερντογάν είναι μια από τις χώρες που παραβαίνουν τις Δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε 5 Τουρκικές ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες για την επισκευή σκαφών του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, τη μεταφορά Ρωσικών στρατιωτικών αγαθών και τη βοήθεια της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις.
Ίσως έχει δίκιο ο Ερντογάν. Η Τουρκία πρέπει να χωρίσει τους δρόμους της με την ΕΕ – και το ΝΑΤΟ επίσης, καταλήγει το δημοσίευμα του Gatestone Institute.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου