Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν Τουρκικό drone στη Συρία / Δεν ήταν δικό μας λένε οι Τούρκοι

Ένα ενδιαφέρον περιστατικό σημειώθηκε εχθές στη Συρία με την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν ότι αυτοί το κατέρριψαν και είπαν ότι ήταν Τουρκικό. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι αρνούνται ότι ήταν δικό τους.


Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα οπλισμένο Τουρκικό drone που επιχειρούσε στην Συρία, κοντά στους Αμερικανούς στρατιώτες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Η Αμερικανική δύναμη περίπου 900 στρατιωτών επιχειρεί μαζί με Κουρδικές δυνάμεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θεωρεί όλους τους Κούρδους «τρομοκράτες» και γι’ αυτό μετά την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών κατά Κουρδικών θέσεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ καταρρίπτουν συμμαχικό ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος και στην προκειμένη περίπτωση Τουρκικό.

Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το καταρριφθέν drone δεν ανήκει στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν αποκάλυψε σε ποιον ανήκει. Μπορεί άραγε να ανήκει στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας;

Το βράδυ της Πέμπτης η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις και κατέστρεψε 30 Κουρδικούς στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια Συρία. Μεταξύ αυτών ήταν μία πετρελαιοπηγή, αποθήκες και καταφύγια, ενώ «εξουδετέρωσε» πολλούς μαχητές, σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Στρατηγός Pat Ryder είπε ότι ένα Τουρκικό drone πραγματοποιούσε επιθέσεις στην Χασάκα της Συρίας το πρωί της Πέμπτης, περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από τους Αμερικανούς στρατιώτες. Λίγες ώρες μετά, ένα Τουρκικό drone πλησίασε τους Αμερικανούς στρατιώτες σε απόσταση μικρότερη του μισού χιλιομέτρου. Αυτό εκλήφθηκε ως απειλή και καταρρίφθηκε από ένα F-16.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία στόχευε ηθελημένα τις Αμερικανικές δυνάμεις» είπε ο Pat Ryder.

Η Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας κατοικείται κυρίως από Κούρδους του YPG που αποτελούν τον στενό σύμμαχο του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Lloyd Austin μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο Pat Ryder χαρακτήρισε την συνομιλία εποικοδομητική.

Μέσω του Τουίτερ (Χ) ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Yasar Guler δήλωσε ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να πολεμήσεις μαζί με τις ΗΠΑ το Ισλαμικό Κράτος».

«Και οι δύο Υπουργοί τόνισαν την σημασία της στενής συνεργασίας των ΗΠΑ και των Τουρκικών στοιχείων για ενέργειες που συμβαίνουν στην περιοχή» πρόσθεσε.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι τεταμένες, εξαιτίας της μη ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω των Τουρκικών αντιρρήσεων. Το 2019, Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία δέχτηκαν βομβαρδισμό από τις Τουρκικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Charles Q. Brown μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του για «την ανάγκη να ακολουθείται κοινό πρωτόκολλο αποκλιμάκωσης για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των στρατιωτών στη Συρία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανικού στρατού.

Οι Τουρκικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη Συρία, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 ανθρώπων.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, προκαλεί τριβές με την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό, καθώς η Τουρκία θεωρεί τις μονάδες YPG των Κούρδων της Συρίας παρακλάδι του PKK που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική ομάδα.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι βομβιστές της περασμένης εβδομάδας στην Άγκυρα ήταν Κούρδοι της Συρίας. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ αρνούνται κάθε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση ή ότι οι βομβιστές πέρασαν από την περιοχή τους.

Η Τουρκία έχει πει ότι θέλει να δημιουργήσει έναν διάδρομο ασφαλείας στα σύνορά της με τη Συρία, εννοώντας ότι θέλει στην περιοχή να μην υπάρχουν Κούρδοι. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες 15 Τουρκικά drone πραγματοποίησαν επιθέσεις σε υποδομές, ακόμη και σε βενζινάδικα. Κατά τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 6 μέλη των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και 2 πολίτες.

Αργά την Πέμπτη, οι Κούρδοι εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες σε μια Τουρκική στρατιωτική βάση στη βόρεια Συρία, τραυματίζοντας 5 αστυνομικούς και 3 στρατιώτες.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει και επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ (Κουρδιστάν) σε εγκαταστάσεις υποδομών και ενέργειας που ελέγχονται από Κούρδους.

«Το PKK και το YPG είναι η ίδια τρομοκρατική οργάνωση και αποτελούν νόμιμους στόχους μας οπουδήποτε. Η Τουρκία πραγματοποίησε επιχειρήσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειάστηκε στο παρελθόν και οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν εάν χρειαστεί» ανακοινώθηκε από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει όλες τις χώρες να παραμείνουν μακριά από περιοχές που ελέγχονται από το PKK και το YPG.

«Καλούμε όλες τις πλευρές, τις φιλικές και συμμαχικές μας χώρες ιδιαίτερα, να μείνουν μακριά από τους τρομοκράτες. Αυτή είναι μια υπενθύμιση. Από αυτούς εξαρτάται να λάβουν μέτρα προστασίας» είπε Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να ονομάσει κάποια χώρα.

Η Τουρκία έχει αποφασίσει πως είναι δικαίωμά της να πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκκαθάρισης στο έδαφος γειτονικών χωρών (Συρία και Ιράκ) χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Όμως, μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ, δεν θα ανέχεται για πάντα τα Τουρκικά σχέδια, ιδίως εάν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα δικά της.

Η κατάρριψη του Τουρκικού drone στη Συρία αποτελεί ένα πρώτο σήμα προς την Τουρκία, για να ηρεμήσει. Εάν η Τουρκία συνεχίσει ανεξέλεγκτη και με την ισχύ των δικών της οπλικών συστημάτων, τότε οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχτούν την πώληση νέων F-16 και την αναβάθμιση των υπαρχόντων, ασχέτως εάν η Τουρκία υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται για την ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Η Τουρκία είναι ανεξέλεγκτη και θα γίνει ακόμη πιο ανεξέλεγκτη εάν εξοπλιστεί με περισσότερα Αμερικανικά όπλα. Η Ελλάδα θα πρέπει ΑΜΕΣΑ, ΕΧΘΕΣ, να προχωρήσει τάχιστα στην ανάπτυξη και παραγωγή εγχώριων οπλικών συστημάτων, τα οποία θα είναι φθηνά και σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην Τουρκική επιθετικότητα, η οποία θα επανέλθει.

Δεν αρκούν 2 ή 3 Ισραηλινά Heron. Δεν αρκούν 3 Belhara και 24 Rafale. Χρειάζονται δεκάδες / εκατοντάδες Ελληνικά και φθηνά οπλισμένα drone, οπλισμένα με Ελληνικά πυρομαχικά. Χρειάζονται δεκάδες καινούρια πλοία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής. Χρειάζονται επιπλέον σύγχρονα υποβρύχια. Χρειάζονται σύγχρονα ΤΟΜΑ που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Δέκα χρόνια τώρα, γράφουμε τα ίδια. Κάποτε θα πρέπει να βρεθεί επιτέλους μια Ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αυτονόητα, εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως ανεξάρτητη χώρα δίπλα στην Τουρκία και να μην καταστούμε προτεκτοράτο της.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου