Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Δεσμεύει το μισό Αιγαίο για ασκήσεις για 1 χρόνο η Τουρκία! Τι απαντά η Ελλάδα;

Η Τουρκία συνεχίζει να αφήνει τους δουλεμπόρους να στέλνουν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες καθημερινά στην Ελλάδα, ενώ επιμένει στην επιθετική πολιτική εναντίον της Ελλάδας, δεσμεύοντας τα πεδία βολής στην καρδιά του Αιγαίου και για διάστημα 12 μηνών!

Με τον τρόπο αυτό διασπάται η συνοχή της Ελληνικής κυριαρχίας και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή αεροναυτιλία σε κρίσιμες περιοχές.

Συγχρόνως, η Τουρκία αμφισβητεί εκ νέου την αρμοδιότητα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση (SAR) στο Αιγαίο και απαιτεί να γίνει αποδεκτή η απαίτησή της για αναγνώριση Ζώνης Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου (25 μεσημβρινό), εκεί που παγίως εκτείνεται η διεκδικητική πολιτική της, με τρόπο που επιχειρησιακά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εγκλωβιστούν στη ζώνη Τουρκικής αρμοδιότητας.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας προσπαθούν να δημιουργήσουν ντε φάκτο καταστάσεις ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άγκυρα, με την Τουρκική ηγεσία μέσα στον Ιανουάριο, αλλά και της τριμερούς συνάντησης που θα έχει με την Άγκελα Μέρκελ και τον Αχμετ Νταβούτογλου στη Χίο, με αντικείμενο το προσφυγικό.

Και όλα αυτά ενώ κορυφώνονται οι πιέσεις από την Ευρώπη που συνδέουν πλέον την διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν υπό την παρούσα μορφή της, με την αποτελεσματική φύλαξη των Ελληνικών συνόρων και την αποδοχή της αυτόνομης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Έτσι, η Άγκυρα με τρεις NAVTEX (1184/15, 1183/15, 1182/15) και τις αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε τα Χριστούγεννα, δεσμεύει για ασκήσεις τρεις μεγάλες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο:
- στην περιοχή βορείως της Λήμνου μέχρι τον Άθω και τη Θάσο,
- στην περιοχή μεταξύ Αη Στράτη και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας έτσι όλη την Σκύρο,
- στην περιοχή μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νησίδας Κινάρου.

Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η ανανέωση της αμφισβήτησης της αρμοδιότητας της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση στην αναγνωρισμένη από τον ICAO περιοχή που συμπίπτει με το FIR Αθηνών, καθώς με δυο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα στις 23 Δεκεμβρίου (Α5832/15, Α5821/15) με αφορμή επιχείρηση διάσωσης στο Φαρμακονήσι, δήλωσε ότι η αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου ανήκει στις Τουρκικές αρχές!

Η Τουρκική θέση και στάση καθιστά ιδιαίτερα προβληματική την όποια συνεργασία θέλουν να επιβάλλουν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας οι Ευρωπαίοι, μεταξύ των Λιμενικών Αρχών των δυο χωρών, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς κάθε τέτοια συζήτηση θα οδηγήσει τελικά στην διαπραγμάτευση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι αρμόδιες Ελληνικές αρχές της Πολιτικής Αεροπορίας με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν εχθές το απόγευμα, χαρακτηρίζουν άκυρες και ανίσχυρες τις Τουρκικές ΝΟΤΑΜ που προκλητικά δεσμεύουν μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για διάστημα 12 μηνών.

Συμφώνα με τις Ελληνικές ΝΟΤΑΜ Α2642/15, Α2641/15 και Α2640/15 οι Τουρκικές αναγγελίες είναι παράνομες και χωρίς ισχύ (Null and Void) καθώς για το FIR Αθηνών μόνες αρμόδιες είναι οι Ελληνικές αρχές για την έκδοση ΝΟΤΑΜ, ενώ οι συντεταγμένες που έχει δώσει η Άγκυρα επικαλύπτουν και περιοχές εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Επίσης επισημαίνεται ότι επηρεάζονται οι διεθνείς αεροδιάδρομοι R19 και L995 καθώς και η εσωτερική εναέρια κυκλοφορία.

Σε ότι αφορά την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο, οι Ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι επηρεάζονται ο διεθνής αεροδιάδρομος G33 και ο ΤΜΑ (Terminal Control Area) του αεροδρομίου της Λήμνου.

Αυτές βεβαίως είναι οι συνήθεις αντιδράσεις των αρμόδιων υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά βεβαίως δεν ανατρέπουν την κατάσταση που μονομερώς επιβάλλουν ντε φάκτο στο Αιγαίο οι Τούρκοι, ούτε φυσικά δίνουν απάντηση στο μείζον θέμα που έχει εγερθεί και είναι καθαρά πολιτικό και αφορά στο πως η Ελληνική κυβέρνηση προχώρα σε συνομιλίες με την Τουρκία, όταν η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει με τετελεσμένα τις διεκδικήσεις της.



Με πληροφορίες από το mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου