Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Αντίποινα της Σερβίας στη Βαρντάρσκα: Ανάρτησε πινακίδα που γράφει ΠΓΔΜ

Παρά τις αντιδράσεις των Σκοπίων, η Σερβία αρνείται να αποσύρει πινακίδα στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Ε-75, όπου η Βαρντάρσκα (αυτή που θέλει να κλέψει το όνομα και την Ιστορία της Μακεδονίας) αναφέρεται ως ΠΓΔΜ.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων ζητά να αναγράφεται αντί για ΠΓΔΜ το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».


Οι σχέσεις Βελιγραδίου-Σκοπίων δοκιμάζονται εξαιτίας της ανάρτησης στη νότια Σερβία, πινακίδας που αναφέρει ως ΠΓΔΜ (Σερβικά: BJRM) το γειτονικό κράτος.
Η πινακίδα παρέχει πληροφορίες για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-75 στη νότια Σερβία, σχετικά με το μήκος του υπό κατασκευή δρόμου, το κόστος, τον χρηματοδότη και την ημερομηνία παράδοσης του έργου.

Εκείνο που ενόχλησε τα Σκόπια είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της πινακίδας αναγράφεται: «Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Ε-75, Διάδρομος 10, Βελιγράδι- Σύνορα με ΠΓΔΜ».

Τα Σκόπια ζητούν να αναγραφεί αντί για ΠΓΔΜ το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Όπως ανέφερε το Σερβικό υπουργείο Εξωτερικών «η Πρέσβης της Σερβίας στα Σκόπια, Ντούσανκα Ντίβιακ-Τόμιτς κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ όπου της επιδόθηκε προφορική διαμαρτυρία με την απαίτηση να διορθωθεί η ονομασία και να αναγραφεί Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντιδρώντας στην απαίτηση των Σκοπίων δήλωσε στην εφημερίδα Νόβοστι του Βελιγραδίου ότι «η πινακίδα θα παραμείνει ως έχει».

«Τώρα τους ενοχλεί η πινακίδα και ότι ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της ένταξης του Κοσσόβου στην UNESCO, εμάς δεν πρέπει να μας ενοχλεί. Είναι καιρός να πάψουμε να δουλεύουμε εναντίον των δικών μας συμφερόντων. Η αλήθεια είναι ότι τους αναγνωρίσαμε με το όνομα Μακεδονία αλλά αυτό έγινε από τον Μιλόσεβιτς την δεκαετία του ΄90» σχολίασε σε έντονο ύφος ο Ντάτσιτς υπενθυμίζοντας ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν το Κόσσοβο παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας.

Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Βλάντιτσιν Χαν - Ντόνι Νεράντοβατς όπου στήθηκε η πινακίδα χρηματοδοτείται από την Σερβική κυβέρνηση και την κατασκευή του έχει αναλάβει η Ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ.Πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου