Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Το Πακιστάν αρνείται τον επαναπατρισμό μεταναστών από την Ελλάδα

Δεν επέτρεψαν οι αρχές του Πακιστάν την αποβίβαση 30 Πακιστανών που βρέθηκαν παράνομα στην Ελλάδα και επαναπατρίστηκαν. Ο λόγος είναι η διαμάχη μεταξύ Ισλαμαμπάντ και ΕΕ για τη συμφωνία επαναπροώθησης.

Οι 30 Πακιστανοί οδηγήθηκαν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν με πτήση τσάρτερ, αλλά οι αρχές δεν επέτρεψαν σήμερα την αποβίβασή τους, λέγοντας πως πρόκειται για «μη διαπιστωμένους απελαθέντες».

Στην πτήση τσάρτερ η οποία απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης, επιβιβάστηκαν τελικώς 39 μετανάστες, όλοι πρώην ποινικοί κρατούμενοι.  

Αυτή ήταν η πρώτη πτήση επιστροφής μεταναστών έπειτα από ενάμιση χρόνο και διοργανώθηκε από την Frontex σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν είχε αναφέρει ότι το Πακιστάν θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ για τις επαναπροωθήσεις.

Λίγες ημέρες νωρίτερα το Ισλαμαμπάντ είχε απειλήσει με αναστολή της συμφωνίας, βάσει της οποίας επαναπατρίζονται κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα.

Το Πακιστανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σήμερα ότι «δεν επιτράπηκε η αποβίβαση στους παράνομα απελαθέντες και στο πλήρωμα του αεροσκάφους».

«Παρά τον διακανονισμό για όλα τα ζητήματα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η Πακιστανική νομοθεσία παραβιάστηκε, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νισάρ Αλί Χαν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τους λόγους της απαγόρευσης αποβίβασης.

Η αρχική συμφωνία αφορούσε την επιστροφή 56 παράνομων μεταναστών που κρατούνταν στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, αλλά η κυβέρνηση του Πακιστάν ενημέρωσε την Ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ ότι θα δεχόταν να επιστρέψουν μόνο όσοι Πακιστανοί πολίτες είχαν δελτίο ταυτότητας, ενώ δεν θα επέτρεπε την είσοδο σε όσους εφοδιάστηκαν με διαβατήριο από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα.

Υπολογίζεται πως 50.000 Πακιστανοί φθάνουν με κάθε τρόπο στην ΕΕ κάθε χρόνο, αναζητώντας εργασία. Την περασμένη χρονιά, 21.000 Πακιστανοί που διαβιούσαν χωρίς άδεια στην ΕΕ, διατάχθηκαν να επιστρέψουν στο Πακιστάν.

Στο μεταξύ, ένταση και ταραχές συνέβησαν σήμερα στα σύνορα Ελλάδας και Βαρντάρσκα (FYROM), όταν Πακιστανοί μετανάστες απαίτησαν την μετάβασή τους από την Ελλάδα στην Βαρντάρσκα. Οι Πακιστανοί μετανάστες απαγόρεψαν την έξοδο από την Ελλάδα και των προσφύγων που δικαιούνταν να διασχίσουν τα σύνορα.

Μέχρι στιγμής, 886.662 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην ΕΕ σύμφωνα με τον ΟΗΕ.



Πηγή: reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου