Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Δεν θα πληρώσει το ομόλογο των 3 δισ. δολαρίων η Ουκρανία προς τη Ρωσία

Η Ουκρανία φέρεται να προτίθεται να αθετήσει την πληρωμή ομολόγου αξίας 3 δισ. δολαρίων προς τη Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι παγώνει και την εξυπηρέτηση χρέους 507 εκατ. δολαρίων προς Ρωσικές τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενουκ είπε ότι το Κίεβο επιβάλλει μορατόριουμ στο ομόλογο που λήγει στις 20 Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι το ομόλογο αυτό αγοράστηκε από τη Ρωσία πριν από δύο χρόνια, ώστε να στηριχθεί ο προηγούμενος Ουκρανός πρόεδρος, που ανατράπηκε από τους φιλοδυτικούς νεοναζί, που οδήγησαν την χώρα στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία προειδοποίησε την Ουκρανία ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της, αν δεν καταβληθεί το ομόλογο των 3 δισ. δολαρίων.

Κατά την επίδοση της εντολής προς την κυβέρνησή του, για επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία, μοιραζόμενη τους κινδύνους μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Η Μόσχα είχε υποβάλει προσφορά για την αναδιάρθρωση του χρέους του Κιέβου ύψους 3 δισ. δολαρίων με εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή ένωση και άλλων σημαντικών διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Μάλιστα, το Νοέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να επιτρέψει στην Ουκρανία να μην πληρώσει το ομόλογο στο τέλος της προθεσμίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως μεταξύ του 2016 και του 2018.

Το χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία περίπου 40 δισ. δολάρια τα χρωστάει σε διεθνείς δανειστές.

Έτσι φαίνεται πως η χρεοκοπία για την Ουκρανία είναι προ των πυλών, μετά την άρνηση της Ρωσίας να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους των 18 δισ. δολαρίων με άλλους πιστωτές νωρίτερα το 2015.



Με πληροφορίες από τα: Bloomberg, rbth, enikonomia

Διαβάστε επίσης:
Το ΔΝΤ αλλάζει τους κανόνες του για την Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου