Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Η Αυστρία ξεκινά απελάσεις μεταναστών και με την Γερμανία ετοιμάζουν Ευρωπαϊκό νόμο!

Η Αυστρία θα ξεκινήσει τις απελάσεις μεταναστών, καθώς η χώρα δεν μπορεί να δώσει άσυλο σε όλους όσους κάνουν αίτηση, είπε σε συνέντευξή του το Σάββατο ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Werner Faymann είπε ότι η χώρα του πρέπει να επιταχύνει τις απελάσεις των ανθρώπων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο, καθώς δέχεται όλο και πιο σκληρή πίεση από το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και τον Reinhold Mitterlehner, τον εταίρο του στην κυβέρνηση συνασπισμού, να υιοθετήσει πιο σκληρή πολιτική έναντι της λαθρομετανάστευσης.

Οι Συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος, μέσω συνέντευξης στο ραδιόφωνο ORF, υποστηρίζουν ότι η χώρα έφτασε στα όρια των δυνατοτήτων της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, ελπίζουν τα νέα μέτρα ελέγχου και διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σλοβενία να τους αποθαρρύνουν και να μειώσουν τις ροές προς την Αυστρία.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Αυστρία. Οι περισσότεροι όμως συνέχισαν για την Γερμανία. Όμως, 90.000 – 100.000 άνθρωποι έχουν αιτηθεί άσυλο στην Αυστρία. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 1% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους Αυστριακούς, η χώρα δεν αντέχει περισσότερους. Πέρυσι εγκρίθηκε το 38% των αιτήσεων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

 «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι όλοι οι πρόσφυγες πράγματι δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο», είπε ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Osterreich που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
«Επομένως, πρέπει να εντείνουμε τις απελάσεις» είπε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται χάρη στην πρότασή του για ανέγερση φράχτη στα σύνορα της Αυστρίας, ώστε να αποτραπεί η έλευση μεταναστών.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν γενικά έχει υιοθετήσει έναν πιο ευσπλαχνικό τόνο από τους συντηρητικούς όσον αφορά την κρίση των προσφύγων, ωστόσο επιμένει στο ότι λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις σε στενό συντονισμό με την Γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός της δεσμεύθηκε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων τους οποίους υποδέχεται η Γερμανία, στην προσπάθειά της να αποκρούσει τις βολές των δικών της επικριτών.

Από την πλευρά του ο Βέρνερ Φάιμαν φοβάται πως η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη το 2016.
«Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε λιγότερες αφίξεις προσφύγων, αλλά δεν πρέπει κανείς να συγχέει τον χειμώνα με μια βελτίωση της κατάστασης», είπε ο Φάιμαν στην εφημερίδα Έστεραϊχ (Osterreich).
«Επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε μέτρα τώρα, ώστε να μην καταληφθούμε εξαπίνης την άνοιξη», πρόσθεσε.

Η Γερμανία και η Αυστρία ετοιμάζουν κοινή πρόταση για την κατάρτιση κοινού Ευρωπαϊκού νόμου για το άσυλο, δήλωσε ο συντονιστής της πολιτικής της Γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων σε συνέντευξή του στο Γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, γενικός διευθυντής της καγκελαρίας στον οποίο η Άγγελα Μέρκελ έχει αναθέσει την επίβλεψη του χειρισμού της κρίσης των προσφύγων από την κυβέρνηση, δήλωσε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ότι συνεργάζεται στενά για αυτό με τον Γιόζεφ Όστερμαϊερ, τον Ομοσπονδιακό Υπουργό παρά την Αυστριακή καγκελαρία αρμόδιο για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ο οποίος δραστηριοποιείται στη χάραξη πολιτικής για την κρίση.

«Συζητάμε για το ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει ένα τέτοιο σύστημα» είπε ο Αλτμάιερ, αναφερόμενος σε έναν ευρωπαϊκό νόμο και τα μέσα για την επιβολή του.

Ο Αλτμάιερ πρόσθεσε ότι σύντομα θα προσεγγίσουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει περισσότερη προθυμία για συζήτηση όσον αφορά το πρόβλημα από ό,τι οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

Τα λεγόμενα hotpots έχουν κεντρικό ρόλο στις ιδέες που επεξεργάζονται η Γερμανία και η Αυστρία όσον αφορά έναν νόμο για το άσυλο που θα έχει ισχύ σε όλη την ΕΕ.
Τα κέντρα κράτησης και ελέγχων των μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα έχουν στόχο να προσδιορίζεται ποιοι από αυτούς είναι πράγματι αιτούντες άσυλο και ποιοι δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ, το οποίο έχει στόχο να κατανεμηθεί πιο ισομερώς το βάρος της υποδοχής τους.

Ερωτηθείς τι θα προέβλεπε ένας κοινός νόμος της ΕΕ για το άσυλο, ο Αλτμάιερ είπε πως θα σημάνει ότι θα λαμβάνεται μια βασική απόφαση στα hotspots σχετικά με το εάν κάποιος χρειάζεται προστασία.

Σύμφωνα με τον Αλτμάιερ, εκείνοι για τους οποίους η απόφαση θα είναι πως χρειάζονται προστασία, θα ανακατανέμονται στις χώρες της ΕΕ βάσει μιας φόρμουλας και τότε το σημερινό σύστημα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου σε κάθε χώρα, θα αναλαμβάνει να τους διαχειριστεί.

Η Γερμανική κυβέρνηση θεωρεί έναν ευρωπαϊκό νόμο για το άσυλο και την αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων κλειδί για τη μείωση των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία, που φέτος αναμένεται να ανέλθουν σε ένα εκατομμύριο.

Η Αυστριακή εφημερίδα Kurier σε άρθρο της ανέφερε ότι ο Αυστριακός Υπουργός Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ υπέβαλε στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο που προβλέπει κοινούς κανόνες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται σε αποστολές της ΕΕ στο εξωτερικό, στα hotspots που δημιουργεί η ΕΕ, ή στη «διεθνή κοινότητα» γενικά.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κουρίρ, καλεί επίσης να θεσπιστούν κοινά κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, μια κοινή διαδικασία βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέρχονται στην ΕΕ και την κατανομή του οικονομικού βάρους σε όλα τα κράτη μέλη.

Το πόσο βρίσκουν όλα αυτά σύμφωνη την Ελλάδα, κανείς δεν γνωρίζει. Η θέση της Ελλάδας είναι δύσκολη, καθώς εξαιτίας της οικονομικής δυσκολίας, αναγκάζεται να δέχεται διάφορες παράλογες απαιτήσεις από τους δήθεν εταίρους της, ώστε να μην απαιτούνται διάφορα επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα.

Για πόσο όμως μπορεί η Ελλάδα να γίνεται αποθήκη προσφύγων και μεταναστών που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο έδαφός της; Πως σκοπεύει να αντιδράσει η ΕΕ στις περιπτώσεις που οι χώρες καταγωγής των παράνομων οικονομικών μεταναστών αρνούνται να τους δεχτούν πίσω (Πακιστάν), μέσω των προγραμμάτων επαναπατρισμού;Με πληροφορίες από τα liveleak και tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου