Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Αυτές είναι οι εξυπνότερες χώρες σε σχέση με τις θετικές επιστήμες

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) (Organisation for Economic Co-operation and Development OECD), κάποιες χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις στις θετικές επιστήμες, σε σχέση με κάποιες άλλες.
Η Ελλάδα, σε ποια θέση βρίσκεται;


Εάν πρόκειται να λύσουμε τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, η επάρκεια τροφίμων και η μη διάδοση των πυρηνικών, θα χρειαστούμε πολλούς θετικούς επιστήμονες.

Για τον λόγο αυτό ο ΟΟΣΑ παρακολουθεί τα πανεπιστημιακά προγράμματα στις 40 πιο αναπτυγμένες χώρες, σε σχέση με τα επιστημονικά (science) πτυχία.

Η έκθεση το ΟΟΣΑ για το 2015 με τίτλο Πίνακας Επιστήμης και Τεχνολογίας, περιλαμβάνει δεδομένα μέχρι το 2013.

Στην έκθεση περιγράφονται διάφορα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στην σελίδα 36 μπορεί κάποιος να δει πως η μόνη χώρα της οποίας το ετήσιο εισόδημα των πολιτών μειώθηκε την τελευταία δεκαετία, είναι η Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα διατηρεί ακόμη μια πολύ υψηλή θέση παγκοσμίως σε επιστήμονες (scientists).

Η σειρά κατάταξης των χωρών έγινε βάσει του ποσοστού (επί του πληθυσμού της χώρας) των πτυχίων που δίνονται ετησίως στις επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία), της τεχνολογίας, των μηχανικών (μηχανολόγων ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών) και των μαθηματικών (Science, Technology, Engineering, Mathematics, STEM), έτσι ώστε να είναι δίκαιη η σύγκριση μεταξύ χωρών με πολύ διαφορετικούς πληθυσμούς.

Ακολουθεί η λίστα με τις 10 πιο έξυπνες χώρες σε σχέση με τα επιστημονικά πτυχία:

10. Πορτογαλία.
Το 25% των φοιτητών λαμβάνει πτυχίο σε STEM.
Έχει το υψηλότερο ποσοστό σε κατόχους διδακτορικών (72%) που δουλεύουν στην εκπαίδευση, από τις 40 χώρες που συγκρίθηκαν.

9. Αυστρία.
Το 25% των φοιτητών λαμβάνει πτυχίο σε STEM.
Έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με PhD με 6,7 γυναίκες και 9,1 άνδρες ανά 1000 ανθρώπους.

8. Μεξικό.
Η χώρα ανέβηκε από το 24% το 2002 στο 25% το 2012, παρά την φοροκαταιγίδα στις επενδύσεις των εταιρειών και στην έρευνα και ανάπτυξη.

7. Εσθονία.
Με 26% συνολικά, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών με πτυχία STEM, που φτάνει το 41% το 2012.

6. Ελλάδα.
Η Ελλάδα ξόδεψε μόλις το 0,08% του προϋπολογισμού της στην έρευνα το 2013, που είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες.
Αυτό ίσως εξηγεί το γιατί το ποσοστό πτυχίων STEM στη χώρα έπεσε από το 28% το 2002 στο 26% το 2012%.

5. Γαλλία.
Με 27% πτυχίων STEM, οι περισσότεροι ερευνητές εργάζονται στην βιομηχανία παρά στον δημόσιο τομέα ή στα πανεπιστήμια.

4. Φινλανδία.
Ποσοστό πτυχίων STEM 28%.
Στην χώρα δημοσιεύονται άρθρα για την ιατρική περισσότερο από κάθε άλλο τομέα.

3. Σουηδία.
Με ποσοστό πτυχίων STEM 28%, η χώρα είναι λίγο πίσω σε σχέση με τη Νορβηγία για τους περισσότερους χρήστες υπολογιστών στην δουλειά, είτε για εφαρμογές είτε για προγραμματισμό. Πάνω από το 75% των εργαζομένων χρησιμοποιεί υπολογιστές τα δουλειά.

2. Γερμανία.
Ποσοστό πτυχίων STEM 31%. ΜΕ 10.000 πτυχιούχους STEM ετησίως, η χώρα διαθέτει τον τρίτο υψηλότερο ετήσιο απόλυτο μέσο όρο, λίγο πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, παρόλο που οι δύο αυτές χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς.

1. Νότιος Κορέα.
Με 32% των φοιτητών να αποκτούν πτυχία STEM και παρόλο που υπάρχει τεράστια μείωση στο ποσοστό αυτό, από το 39% που ήταν το 2002, η Νότιος Κορέα είναι η χώρα με τους περισσότερους κατά μέσο όρο πτυχιούχους STEM, στη λίστα του ΟΟΣΑ.

Ο μέσος όρος των πτυχιούχων STEM για τις 40 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου έπεσε από το 23% που ήταν το 2002 στο 22% το 2012.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις στην 39η θέση με 16% πτυχία STEM και για το 2002 και για το 2012. Ίσως αυτό εξηγεί και το γεγονός πως, παγκοσμίως, όποιος κάτοχος πτυχίου STEM θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την έρευνα, πηγαίνει σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο σχετικά εύκολα, καθώς οι ντόπιοι δεν πολυενδιαφέρονται, παρόλο που λεφτά υπάρχουν…



Πηγή: techinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου