Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Τα βρίσκουν Τουρκία και Ισραήλ; Τι σημαίνει αυτό για Ελλάδα και Κύπρο;

Παρά τις πρώτες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει πριν λίγες μέρες, που ήθελαν τους Ισραηλινούς αρνητικούς στις προσπάθειες της Τουρκίας για επανασύνδεση των δύο κρατών, φαίνεται πως τα χρήματα είναι πολλά και η ανάγκη του Ισραήλ να πουλήσει το φυσικό του αέριο, αλλά και η ανάγκη της Τουρκίας για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, φέρνουν τις δύο χώρες πολύ κοντά στην αποκατάσταση των σχέσεών τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ισραηλινός Υφυπουργός Εξωτερικών Dore Gold, δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ επιθυμεί να έχει σταθερές σχέσεις με την Τουρκία και ότι αναζητά διόδους για να επιτευχθεί αυτό, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Σήμερα όμως έγινε γνωστό πως η συμφωνία Ισραήλ και Τουρκίας, μετά από 5 χρόνια έντασης εξαιτίας της επέμβασης των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Μάβι Μαρμαρά, πρέπει να θεωρείται γεγονός.

Το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε να δώσει 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της επιδρομής και η Τουρκία θα απελάσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ενώ θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητες της Παλαιστινιακής οργάνωσης στην Τουρκία.

Επίσης, υπήρξε και συμφωνία στα ενεργειακά. 

Η Τουρκία δεσμεύτηκε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν. Επίσης συμφωνήθηκε η κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Τουρκία και μετά στην Ελλάδα! 

Ας μην ξεχνάμε πως αυτή ήταν η πάγια επιδίωξη της Τουρκίας, ώστε να δεσμεύσει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου. Η Τουρκία δεν ήθελε με τίποτα τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και μετά στην Ελλάδα, παρακάμπτοντάς την.

Η συμφωνία φαίνεται πως επετεύχθη την ώρα που η Ρωσία στριμώχνει την Τουρκία, ακόμη και στα ενεργειακά, απειλώντας να κόψει την ροή του φυσικού αερίου προς την χώρα.

Τι σχέση έχει όμως η Ελλάδα με την φημολογούμενη συμφωνία Τουρκίας και Ισραήλ; Συμφωνεί η Ελληνική κυβέρνηση με την δημιουργία αγωγού προς την Τουρκία; Ποια είναι η θέση της Κύπρου; Και βέβαια, ποια είναι η θέση της Αιγύπτου, που μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν «εχθρός» της Τουρκίας του Ερντογάν;

Σύμφωνα με το Τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο, τελική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν υπάρχει ακόμη αλλά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται θετικά.
Αναφέρεται επίσης ότι η προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ θα επιταχύνει μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για το φυσικό αέριο και πως στις αρχές του 2020 μπορεί να φτάσουν στην Τουρκία 8-10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Ισραήλ.

Σίγουρα η Τουρκία των «μηδενικών προβλημάτων» του δόγματος Νταβούτογλου, φαίνεται πως ξέμεινε από συμμάχους, καθώς και οι ΗΠΑ άρχισαν να την εγκαταλείπουν. Μετά το Ισραήλ και την Ρωσία, σειρά πήραν οι ΗΠΑ.

Η εγκατάλειψη ξεκίνησε με την απομάκρυνση των Αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-15 από την βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς η Τουρκία δεν έδινε την άδεια για επιχειρήσεις των αεροσκαφών αυτών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Έτσι οι Αμερικανοί φέρονται να επισκευάζουν τη στρατιωτική – αεροπορική βάση Abu Hajar κοντά στην Ριμελάν, στην Βορειοανατολική Συρία, σε Κουρδική περιοχή, ώστε να δρουν χωρίς την «άδεια» της Τουρκίας.

Επομένως, η προσέγγιση με το Ισραήλ είναι μονόδρομος για την Τουρκία.

Πως θα αντιδράσουν όμως Ελλάδα και Κύπρος; Θα δεχτούν την επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ ή μήπως αυτό είναι αντίθετο στα συμφέροντα των χωρών;

Εκτός και αν μέσω του Ισραήλ, μπορέσουν Ελλάδα και Κύπρος να πάρουν κάποια ανταλλάγματα από την Τουρκία, όπως την αποδοχή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και την έμμεση αναγνώριση των ΑΟΖ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου