Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Οι ΗΠΑ παραδέχονται το λαθρεμπόριο πετρελαίου Τουρκίας – Ι.Κ.

Η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από την Συρία δεν είναι αρκετή ώστε να αποφέρει αξιόλογο κέρδος σε κανέναν, εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμούν πως ο μεγαλύτερος όγκος του πετρελαίου που διακινείται παράνομα από περιοχές ελέγχου του ΙΚ, μεταφέρεται σε περιοχές που ελέγχονται από τη Συριακή κυβέρνηση, ενώ κάποιες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται στο Ιράκ.

 «Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ και της Τουρκίας. Η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται είναι εξαιρετική μικρή και παρουσιάζει σταδιακή πτώση», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Όσον αφορά την Ρωσική κατηγορία για διακίνηση περίπου 20.000 βαρελιών πετρελαίου προς την Τουρκία σε καθημερινή βάση, ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως θα χρειάζονταν περίπου 1000 φορτηγά ημερησίως, αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί να περνά τα σύνορα.

«Σε οικονομικούς όρους δεν βγάζει νόημα να συμβαίνει αυτό. Τα στοιχεία δεν μας φανερώνουν χιλιάδες φορτηγά να περνούν από αυτή την περιοχή και θα χρειάζονταν να περάσουν από αρκετές διαφορετικές περιοχές ελέγχου και σε κάθε σημείο θα έπρεπε να πληρώσουν προμήθεια», τόνισε ο Αμερικανός.

«Δεν βρίσκω λογική στο επιχείρημα ότι πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικής ποσότητας πετρελαίου», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι ενώ παρατηρείται κάποια διακίνηση μεταξύ των γειτονικών χωρών, απέρριψε εντελώς πως αυτή είναι ποσότητα τέτοια ώστε να είναι επικερδής.

«Το πετρέλαιο καταναλώνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσα στις περιοχές ελέγχου της Συρίας και το εμπόριο γίνεται με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», τόνισε…


Αν οι Αμερικανοί, αναγκάζονται να παραδεχτούν διακίνηση «μη σημαντικής ποσότητας πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους», μπορούμε να φανταστούμε τι πραγματικά γίνεται...

Όμως και οι σύμμαχοι του Ταγίπ Ερντογάν που ανήκουν στον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δημοσιοποίησαν συμβόλαια μεταξύ της Τουρκίας και του Ισλαμικού Κράτους για την προμήθεια πετρελαίου, σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Ο ΕΣΣ ανέφερε ότι έχει στα χέρια του (προφανώς) φωτογραφίες των συμβολαίων, που αποδεικνύουν τις συναλλαγές Τουρκίας- Ισλαμικού Κράτους και την αγορά πετρελαίου από τους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ, δήλωσε στέλεχος του ΕΣΣ.

Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη των διασυνδέσεων της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος τις οποίες όλοι γνωρίζουν αλλά για διαφόρους λόγους δεν καταγγέλλουν.
Το ερώτημα είναι γιατί η καταγγελία γίνεται τώρα και γιατί από τον ΕΣΣ;

Ας μην ξεχνάμε ως ο ΕΣΣ δεν είναι κάτι ενιαίο, αλλά αποτελεί ένα συνονθύλευμα ομάδων και οργανώσεων, κάποιες εκ των οποίων δεν ήταν πάντα φιλικά διακείμενες προς την Τουρκία.
Επίσης ο ΕΣΣ βλέπει την αλλαγή των συσχετισμών στην περιοχή και καθώς η Τουρκία χάνει δραματικά έδαφος, δεν θα ήταν παράλογο να υποστηριχθεί ότι με το να αποκαλύπτει τις παράνομες συναλλαγές της με το ΙΚ, κερδίζει πόντους στην μεταπολεμική Συρία.

Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες ημέρες, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως έχει αποδείξεις πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές ελέγχου του ΙΚ.
Ο Ερντογάν διέψευσε τις κατηγορίες, διαμηνύοντας πως θα παραιτηθεί από το προεδρικό του αξίωμα, αν βρεθούν αποδείξεις για τέτοιες αγοραπωλησίες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι εικόνες που έδωσαν οι Ρωσικές αρχές στην δημοσιότητα που απεικονίζουν πετρελαιοφόρα να περνούν στην Τουρκία από τη Συρία ήταν παλιότερης ημερομηνίας.



Με πληροφορίες από τα reuters.com amna.gr και mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου