Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη τριμερή συνάντηση με τους προέδρους της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Κατά την τριμερή συνάντηση, αλλά και κατά των διμερών συναντήσεων, επιβεβαιώθηκε εκ νέου η σταθερή ανάπτυξη της πολύπλευρης και ευρύτατης συνεργασίας των τριών χωρών, των οποίων οι λαοί  συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς.

Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν την κοινή δήλωση των Αθηνών, στην οποία τονίζεται η σημασία μίας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εκφράζεται η υποστήριξή στις προσπάθειες του ΟΗΕ στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη. Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρήνης στη Συρία με όρους που θα επιτρέψουν την ανοικοδόμηση και συμφιλίωση της χώρας.



Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών όπως το Ισλαμικό Κράτος καθώς και την ανάγκη για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης, της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών.

Επίσης ζητήθηκε η δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για τα ενεργειακά δίκτυα, για την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος στην Αίγυπτο, για την περαιτέρω αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου, καθώς και για την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από την Ελλάδα.

Επίσης συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη της διαλιμενικής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η κατασκευή της νέας Διώρυγας του Σουέζ, καθώς και οι δυνατότητες για αμοιβαίες επενδύσεις.



Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, σε πολλούς τομείς, όπως της ενέργειας και του τουρισμού, που θα συναντιέται τακτικά.
Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν οι συναντήσεις να μην έχουν μόνο έναν θεωρητικό χαρακτήρα αλλά να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν γίνει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως στην επόμενη συνάντηση στο Κάιρο θα έχουμε να παρουσιάσουμε αποτελέσματα, αναφέροντας ότι πιθανώς να εξειδικευτούν με εγκαίνια συγκεκριμένων έργων στο έδαφος της Αιγύπτου και αργότερα στο έδαφος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως ειπώθηκε, στόχος είναι η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης, όπως αρμόζει στην ιστορία της.

Όπως τονίστηκε από όλους, η συνεργασία των τριών χωρών δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών, αλλά αποτελεί κοινή πρόκληση για οριοθέτηση οικονομικών ζωνών βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για την προώθηση συνεργιών. Στόχος δεν είναι ο αποκλεισμός κανενός. Η τοποθέτηση αυτή είχε σαφώς αποδέκτη την Τουρκία, αλλά και το Ισραήλ, που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.



Όσον αφορά την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, συμφωνήθηκε να υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης (Damietta).

Θετική εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Αιγύπτιου προέδρου για στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Θυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες υπήρξε συνεκπαίδευση της Ελληνικής και της Αιγυπτιακής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, όπου τα Ελληνικά μαχητικά πέταξαν και πάνω από τις Πυραμίδες.

Ας ελπίσουμε πως η συνεργασία των τριών χωρών θα συνεχιστεί χωρίς απρόοπτα και μάλιστα θα διευρυνθεί επίσημα, με την δημιουργία τετραμερούς συνάντησης και με το Ισραήλ, με το οποίο Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος έχουν κοινά συμφέροντα, στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στις ΑΟΖ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου