Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Έρευνα: μόνο το 3% των παράνομων μεταναστών που ήρθαν στην Ευρώπη από το 2015 έχει απελαθεί

Στους περισσότερους από τους μισούς παράνομους μετανάστες που έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ελβετία το 2015 και το 2016, δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί άσυλο, ενώ μόλις το 3% από τα 2,5 εκατομμύρια έχει απελαθεί.

Από αυτούς που δεν λαμβάνουν καθεστώς ασύλου, οι περισσότεροι «εξαφανίζονται» και δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους να απελαθούν.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Pew Research Institute βασιζόμενο σε στοιχεία της Eurostat, η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Στην κορύφωση της κρίσης το 2015 έφτασαν στην Ευρώπη 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι που έκαναν αίτηση ασύλου και ακόμη 1,2 εκατομμύρια έφτασαν το 2016.

Η Γερμανία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός, δεχόμενη το 45% των αιτήσεων ασύλου.

Το 40% από όλες τις αιτήσει ασύλου έχει γίνει δεκτό. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους Σύριους (80%).

Αντίθετα, μόλις το 2% από τις 80.000 Αλβανούς που υπέβαλλαν αίτηση ασύλου έχει γίνει δεκτό. Βέβαια, απορίας άξιο είναι το γιατί 80.000 Αλβανοί υπέβαλλαν αίτηση ασύλου, όπως και 70.000 Σέρβοι, Ρώσοι και Ουκρανοί.

Όμως, οι υπόλοιποι δεν απελάθηκαν, δεν αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Το 89% των Αλβανών παράνομων μεταναστών βρίσκεται ακόμη εντός της ΕΕ, αναμένοντας την διεκπεραίωση της αρχικής τους αίτησης, ενώ μόλις το 9% αυτών αποφάσισε να επιστρέψει στην Αλβανία.

Το 77% των Κοσσοβάρων, των Αφγανών και των Ιρανών αναμένουν την διεκπεραίωση της αίτησής τους, ενώ διαμένουν σε ειδικές δομές που φτιάχτηκαν γι’ αυτούς και τους έχει απαγορευτεί να εργάζονται.

Συνολικά, το 52% όλων των παράνομων μεταναστών βρίσκονται σε φάση αναμονής διεκπεραίωσης της αίτησης ασύλου που έχουν υποβάλλει. Μόλις στο 8% από όλους όσους έχουν υποβάλλει αίτηση έχει γίνει γνωστό πως η αίτησή τους έχει απορριφθεί οριστικά και πως δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ευρώπη.

Περίπου 100.000 άνθρωποι (5%) έχουν καταγραφεί ως άγνωστοί, που δείχνει πως έχουν εγκατασταθεί κάπου παράνομα ή με κάποιο τρόπο άλλαξαν ταυτότητα ή έφυγαν από την Ευρώπη.

Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων είναι η Ολλανδία (52%), η Γερμανία (50%) και η Σουηδία (48%). Η χώρα με το μικρότερο ποσοστό έγκρισης παραχώρησης ασύλου είναι η Ουγγαρία με μόλις 1%.

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση απέδειξε πως η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη και αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε πραγματικές κρίσεις και προβλήματα. Κάποιες χώρες οχυρώθηκαν πίσω από φράχτες ώστε να προστατευτούν, αδιαφορώντας για τους εταίρους τους. Είναι πολύ διαφορετική η αντιμετώπιση των «εισβολέων» στην ξηρά από ότι στη θάλασσα. Όταν όμως δεν έχεις ιδέα για το τι είναι η θάλασσα, δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου