Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Σοβαρά προβλήματα λίγο πριν την εφαρμογή της συνθήκης CETA

Δύο εβδομάδες πριν η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA) τεθεί σε εφαρμογή, η Γαλλία αξιολογεί τον αντίκτυπο που θα έχει σε περιβαλλοντικά θέματα και στην υγεία, ενώ το Βέλγιο φέρνει την συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στις 21 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συνθήκης CETA, παρά τις αμφιβολίες που υπάρχουν για τις επιπτώσεις που θα έχει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, η Γαλλική επιτροπή που ασχολείται με τη συνθήκη έκανε γνωστά τα ευρήματά της, σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία από την εφαρμογή της συνθήκης. Επίσης προχώρησε και σε συστάσεις για τροποποιήσεις, ιδιαίτερα τώρα, καθώς γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για παρόμοιες συνθήκες μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Το Γαλλικό πόρισμα δηλώνει ξεκάθαρα πως «η συνθήκη CETA δεν δίνει προτεραιότητα στην υγεία ή σε περιβαλλοντικά θέματα». Ταυτόχρονα τονίζεται η έλλειψη περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.

Η επιτροπή πρότεινε αρκετές τροποποιήσεις, που περιλαμβάνουν και βέτο σε θέματα κλίματος, που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν επενδύσεις που θα είχαν επιβλαβή αποτελέσματα για τον πλανήτη.

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να γίνουν οι αλλαγές στην συνθήκη που προτείνει η επιτροπή.

«Το 90% της συνθήκης θα εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από το τι λέει η επιτροπή και πολύ σύντομα 50.000 τόνοι βοδινού κρέατος θα φτάσουν στην Ευρωπαϊκή αγορά, που θα έχουν σιτιστεί και εκτραφεί με τρόπο επιβλαβή για την υγεία μας, το περιβάλλον, την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων κα την ευημερία των ζώων» ισχυρίζονται Γάλλοι βουλευτές.
 
Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Édouard Philippe, δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει. Οι προτάσεις της επιτροπής θα πρέπει να παρουσιαστούν στις 13 Σεπτεμβρίου, μόλις μία εβδομάδα πριν την εφαρμογή της συνθήκης CETA.

Επιπρόσθετα, στις 6 Σεπτεμβρίου, το Βέλγιο έφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας να εξεταστεί η εγκυρότητα της διαδικασίας διαιτησίας της συνθήκης, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς νόμους.

Η συγκεκριμένη κίνηση, δεν αφορά το σύνολο της συνθήκης CETA, αλλά μόνο το θέμα των επενδύσεων, το οποίο έχει αμφισβητηθεί από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο μηχανισμός που προβλέπει η συνθήκη, που υποτίθεται προτρέπει τον συμβιβασμό μεταξύ μιας χώρας και της εταιρείας που θέλει να επενδύσει σε αυτήν, θα πρέπει να επανεξεταστεί, κατόπιν Γαλλικού αιτήματος.

Όταν υπογραφόταν η συμφωνία CETA στις Βρυξέλες τον Οκτώβριο του 2016, η Βαλλονία (ο Γαλλικός τομέας του Βελγίου) απείλησε να μην υπογράψει την συνθήκη και κατήγγειλε τα προβλήματα που θα φέρει η διαιτησία στις ελευθερίες των χωρών, στη νομοθεσία και σε τομείς όπως το περιβάλλον και η υγεία.

Για να ισχύσει η υπογραφή της συμφωνίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για την νομιμότητα του τρόπου διαιτησίας, όπως αυτή ορίζεται από τη συμφωνία, βάσει των Ευρωπαϊκών νόμων, δηλαδή για το αν η συμφωνία είναι σύννομη με το Ευρωπαϊκό δίκαιο.



Διαβάστε επίσης:

Παρά τις απειλές και τα τελεσίγραφα, το Βέλγιο αρνείται να υπογράψει την αμφιλεγόμενη συμφωνία CETA με τον Καναδά

Η συμφωνία CETA δεν σχετίζεται μόνο με το εμπόριο, αφορά την κυριαρχία των κρατών

Οι Ευρωπαίοι διαδηλώνουν κατά της μυστικής συμφωνίας TTIP / Αποκάλυψη σε video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου