Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Απολιθώματα πατημασιών στην Κρήτη ανατρέπουν τις θεωρίες προέλευσης του ανθρώπου

Η εύρεση 29 απολιθωμάτων πατημασιών στην Κρήτη, μήκους 9,4 ως 22,3 εκατοστών που μοιάζουν ανθρώπινες, φαίνεται να θέτουν υπό αμφισβήτηση τις Αφρικανοκεντρικές θεωρίες εξέλιξης του ανθρώπου.

Τα ίχνη που βρέθηκαν το 2002 στο Καστέλι Χανίων, πιστοποιήθηκε πως είναι ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών, ενώ βρίσκονται πολύ μακριά από άλλα ίχνη ηλικίας 3,7 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν στην Τανζανία της Αφρικής, ή τον σκελετό της Λούση, που βρέθηκε στην Αιθιοπία και είναι ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών.

Συγκεκριμένα, η ανακάλυψη πατημασιών ανθρωποειδών ηλικίας 3,7 εκατομμυρίων ετών στην Νότια και Ανατολική Αφρική, είχε κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως από εκεί ξεκίνησε η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, το οποίο παρέμεινε απομονωμένο στην περιοχή για πολλά χρόνια.

Όμως, ανακάλυψη αρχαιότερων ιχνών κατά 2 εκατομμύρια έτη στην Κρήτη, από διεθνή ομάδα επιστημόνων, έχει θέσει σε αμφιβολία την επικρατούσα θεωρία.



Τα ανθρώπινα πόδια έχουν πολύ συγκεκριμένο σχήμα, ειδικά σε σχέση με των υπολοίπων ζώων. Ο συνδυασμός μεγάλης πατούσας, πέντε κοντών εμπρόσθιων δαχτύλων σε συνδυασμό με την ύπαρξη του «μεγάλου δαχτύλου» είναι μοναδικός.

Οι πατούσες των κοντινότερων συγγενών του ανθρώπου, των πιθήκων, μοιάζουν με του ανθρώπου, αλλά το «μεγάλο δάχτυλο» μοιάζει περισσότερο με αντίχειρα.

Οι πατημασιές που βρέθηκαν στην Τράχηλο της Κρήτης, έχουν αναμφίβολα ανθρώπινη μορφή. Ειδικά στα δάχτυλα. Το «μεγάλο δάχτυλο» είναι παρόμοιο με του σύγχρονου ανθρώπου. Ειδικά στην πατούσα, παρατηρείται η γνωστή «καμάρα» που δεν παρατηρείται στα πιθηκοειδή, που σε ελεύθερη απόδοση, μπορούμε να πούμε πως έχουν πλατυποδία.

Το αποτύπωμα της πατούσας στην Κρήτη, προέρχεται σίγουρα από ανθρωποειδές, αρχαιότερο από τα μέχρι σήμερα γνωστά. Τα αποτυπώματα έγιναν σε αμμώδη ακτή, πιθανόν τις εκβολές ενός ποταμού, ενώ τα Αφρικανικής προέλευσης ήταν πάνω σε ηφαιστειακή τέφρα.



«Αυτό που προκαλεί προβληματισμό στην ανακάλυψη των αποτυπωμάτων στην Κρήτη, είναι η τοποθεσία που βρέθηκαν» λέει ο Καθηγητής Per Ahlberg του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που είναι και ο επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε.

Μπορεί να είναι περίπου ενός εκατομμυρίου ετών νεώτερα από τα αρχαιότερα πιθηκοειδή αποτυπώματα που έχουν βρεθεί, αλλά αυτά ανήκουν σε ανθρωποειδές!

Σε μία περίεργη συγκυρία, μια άλλη ομάδα ερευνητών, κατέταξε θραύσματα Graecopithecus από την Ελλάδα και την Βουλγαρία, στην ηλικία των 7,2 εκατομμυρίων ετών! 

Ο Graecopythicus ήταν γνωστός μέχρι σήμερα μόνο από δόντια και γνάθους που έχουν βρεθεί.

Την εποχή που έγιναν τα αποτυπώματα, η Κρήτη ήταν ενωμένη με την ηπειρωτική Ελλάδα και την Αφρική, ενώ η Σαχάρα δεν υπήρχε. Έτσι, είναι πολύ πιθανό το είδος αυτό να ταξίδευε σε όλη την περιοχή που σήμερα αποτελεί την νότια Ευρώπη.



Ο Καθηγητής Per Ahlberg πιστεύει πως η ανακάλυψη θα δημιουργήσει μεγάλη κουβέντα μεταξύ των επιστημόνων για τις θεωρίες προέλευσης του ανθρώπου. Παρά τα ευρήματα, δεν θα είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα η παρουσία ανθρωποειδών στην Μειόκαινο περίοδο στην Κρήτη...

Με πληροφορίες από τα Science Daily, Newsweek και Nature

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου