Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ιρακινός Πρωθυπουργός: οι μισές οικογένειες των ισλαμιστών του ISIS που συνελήφθησαν είναι Τούρκοι

Τουρκικής υπηκοότητας είναι οι μισές από τις εκατοντάδες οικογένειες που συνελήφθησαν και κρατούνται σε στρατόπεδα κοντά στη Μοσούλη, με την κατηγορία της ένταξης στο Ισλαμικό Κράτος.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του το Σάββατο στο Associated Press ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Haider al-Abadi.

Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης πως η 16χρονη Γερμανίδα Linda W. που έφυγε από το Pulsnitz της Ανατολικής Γερμανίας και  βρέθηκε σε υπόγειο στη Μοσούλη τον περασμένο μήνα, κρατείται ακόμη σε φυλακή της Βαγδάτης και ίσως αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου, καθώς φέρεται να εργαζόταν για την αστυνομία του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γερμανίδα κρατείται σε φυλακή μαζί με άλλες γυναίκες με υπηκοότητα από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Συρία και το Ιράν. Εκατοντάδες άλλες γυναίκες Ιρακινής υπηκοότητας, κρατούνται σε άλλη φυλακή, καθώς κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος.

Σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη, οι Ιρακινές δυνάμεις κρατούν 1333 γυναίκες και παιδιά που παραδόθηκαν στις Κουρδικές δυνάμεις. Οι οικογένειες παραδόθηκαν μετά από μεγάλη επίθεση των Ιρακινών στην πόλη Tal Afar, κοντά στη Μοσούλη, στα τέλη Αυγούστου.

Πολλοί από όσους κρατούνται στο στρατόπεδο δεν βαρύνονται με κάποια κατηγορία και όπως είπε ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης τρόπου επιστροφής τους στις πατρίδες τους.

Μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί λιγότερα από 100 άτομα, αλλά γίνονται προσπάθειες επιτάχυνσης της διαδικασίας. Δεν επιθυμούμε να τους κρατήσουμε, εφόσον οι χώρες τους τούς δέχονται πίσω, δήλωσε ο Haider al-Abadi.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιρακινό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο διά απαγχονισμού έναν Ρώσο υπήκοο, καθώς ήταν μέλος του ISIS. Ο καταδικαστείς είχε ομολογήσει την σχέση του σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά των Ιρακινών δυνάμεων το 2015.

Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει τις αποφάσεις για θανατική καταδίκη στο Ιράκ, καθώς μπορεί αυτές να μην έχουν προέλθει από δίκαιη δίκη και η ποινή, εφόσον εκτελεστεί, δεν είναι αναστρέψιμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου