Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Πρώτη δημόσια εμφάνιση Νετανιάχου – Σίσι

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν δημόσια ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες συναντιούνται δημόσια. Είναι γνωστό πως έχουν συναντηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αρκετές φορές, ενώ συνομιλούν τηλεφωνικά αρκετά συχνά. Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο περιθώριο της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και το κλίμα ήταν εξαιρετικό.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέ Σουκρί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση, το κυρίαρχο θέμα που συζητήθηκε ήταν η λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος και η συμφιλίωση μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, ώστε να διοικηθεί και πάλι η Γάζα. Επίσης συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών για την ασφάλεια της χερσονήσου του Σινά, την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο οι τζιχαντιστές.

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε 90 λεπτά και είναι βέβαιο πως δεν συζητήθηκαν μόνο τα δύο θέματα που ανακοινώθηκαν. Πιθανότατα συζητήθηκαν και τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσλι είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη - Σίσι έγινε γνωστό πως συζητήθηκε η υλοποίηση των αποφάσεων στα ενεργειακά θέματα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στην Λευκωσία, δύο ημέρες πριν την τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Με τις τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου Αιγύπτου να κρίνονται κάτι περισσότερο από επιτυχημένες, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα και την πρώτη τετραμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, καθώς η Αίγυπτος είναι μία από τις ελάχιστες Αραβικές χώρες που αναγνωρίζει το Ισραήλ και έχει διπλωματικές σχέσεις μαζί του, ενώ το κοινό συμφέρον της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου ενώνει τις τέσσερεις χώρες.



Με πληροφορίες από τα:  

New York Times, Times of Israel, Jerusalem Post, Egypt Daily News, The New Arab, Ahram on line και Energy News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου