Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

VIP μετανάστες και πρόσφυγες διασχίζουν τη Μεσόγειο με γιότ και εισιτήριο 8000 ευρώ

Οι πλούσιοι μετανάστες και πρόσφυγες, γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές, πληρώνουν για την ασφαλή και άνετη μεταφορά τους στην Ευρώπη με ένα γιοτ μήκους 10 μέτρων που πλέει με Ουκρανική σημαία.

Σήμερα, το γιοτ έχει κατασχεθεί από την Ιταλική αστυνομία, μαζί με πολλά ακόμη πολυτελή σκάφη. Ο 35χρονος Ουκρανός καπετάνιος του σκάφους μόλις βγήκε από τη φυλακή όπου εξέτισε ποινή ενός έτους, επειδή βοήθησε 35 άτομα να μεταναστεύσουν παράνομα από την Τουρκία στην Σικελία. Κάθε επιβάτης είχε πληρώσει περισσότερα από 8000 ευρώ.

Συγκρινόμενο με τις φουσκωτές βάρκες που διασχίζουν τη Μεσόγειο με δεκάδες ή και εκατοντάδες παράνομους μετανάστες, το ταξίδι που προσέφερε ο Ουκρανός με το γιοτ θεωρείται πολυτελές, γράφει ο Βρετανικός Guaradian.

«Είδα Σύριους γιατρούς, Αφγανούς δικηγόρους και δικαστές, Ιρακινούς καθηγητές και επιχειρηματίες να αποβιβάζονται από τα γιοτ» λέει ο επικεφαλής της Ιταλικής αστυνομίας για την παράνομη μετανάστευση, που ηγήθηκε της επιχείρησης εξάρθρωσης των πολυτελών διακινήσεων από την Τουρκία.

Κάποιες οικογένειες πλήρωσαν σχεδόν 100.000 ευρώ για να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετοί από όσους έφταναν στην Εθρώπη με τα γιοτ, ήταν ντυμένοι κομψά και κουβαλούσαν ακριβές βαλίτσες. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής τους, κάποιοι πήγαιναν για φαγητό σε καλά εστιατόρια της περιοχής.

Πολλοί από αυτούς που φτάνουν στη Σικελία από την Τουρκία με τα γιοτ, δραπετεύουν από επικίνδυνα καθεστώτα και εμπόλεμες περιοχές, αλλά έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για την ασφαλή και άνετη μεταφορά τους.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έφτασαν μέσα στο 2017 στην Ευρώπη, είτε από την Λιβύη στην Ιταλία, είτε από την Τουρκία στην Ελλάδα, είτε από το Μαρόκο στην Ισπανία, κυρίως με υπερφορτωμένες βάρκες.

Η αστυνομία υπολογίζει πως 883 παράνομοι μετανάστες έφτασαν στη Σικελία με γιοτ, μέσα στο 2017, ενώ άλλοι 682 έφτασαν το 2016. Στην πραγματικότητα ήταν πολλοί περισσότεροι, καθώς τα γιοτ μεταφέρουν τους ευκατάστατους μετανάστες σε διάφορα μέρη της Ιταλίας.

Οι Ιταλικές Αρχές πιστεύουν πως το κύκλωμα πολυτελούς μεταφοράς μεταναστών με γιοτ αποτελείται από Τούρκους και Ουκρανούς, καθώς όλοι οι καπετάνιοι ήταν Ουκρανοί και σκάφη ήταν εγγεγραμμένα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός καπετάνιος είπε στον Guardian πως και εκείνος είναι παράνομος μετανάστης καθώς έφυγε από την Ουκρανία για να μην υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Έτσι, έπρεπε να εργαστεί και αναγκαστικά δέχτηκε την πρόταση των Τούρκων διακινητών, καθώς δεν είχε χρήματα.

Παρά τα μέτρα των Ιταλών για περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, δεκάδες φουσκωτά μεταφέρουν με μεγάλες ταχύτητες οικογένειες μεταναστών από την Τυνησία στην Ιταλία. Πάντα αφήνουν τους παράνομους μετανάστες σε ερημικές παραλίες για να αποφύγουν τους ελέγχους.

Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας ανακάλυψε κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών από την Τυνησία, που χρησιμοποιούσε σκάφη με μεγάλες μηχανές, ως 400 ίππων, που μπορούσε να κάνει το ταξίδι σε λιγότερο από 4 ώρες με ταχύτητες ως και 90 μίλια την ώρα, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε σκάφος της Ιταλικής ακτοφυλακής. Το κόστος του ταξιδιού ήταν μεταξύ 2000 και 3000 ευρώ για κάθε άτομο. Οι διακινητές κερδίζουν για κάθε ταξίδι περίπου 50.000 ευρώ. Τελικά συνελήφθησαν 15 Τυνήσιοι και Ιταλοί διακινητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου