Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Κουρδικό δημοψήφισμα: συμμετοχή, αποτέλεσμα, αντιδράσεις

Το δημοψήφισμα στο Κουρδικό βόρειο Ιράκ διεξήχθη κανονικά εχθές, παρά τις απειλές της Τουρκίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας, ακόμη και των Αμερικανών, που αποτελούν συμμάχους των Κούρδων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η συμμετοχή ξεπέρασε το 72% και το ΝΑΙ, υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 90% των ψήφων.

Το επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται σε 72 ώρες από τη λήξη της ψηφοφορίας και, όπως έχει δηλώσει ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί, δεν είναι δεσμευτικό, αλλά θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες με τη Βαγδάτη.

Από την πλευρά της η Βαγδάτη θεωρεί το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό και όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι, δεν πρόκειται να γίνει διάλογος επί του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος.



Από την πλευρά των ΗΠΑ η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νώερτ δήλωσε: 
«Οι ΗΠΑ είναι βαθιά απογοητευμένες από την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, που περιλαμβάνει περιοχές εκτός της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν. Οι ιστορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους ανθρώπους του Ιρακινού Κουρδιστάν δεν θα αλλάξουν εξαιτίας του μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος, αλλά πιστεύουμε πως αυτό το βήμα θα αυξήσει την αστάθεια και την ταλαιπωρία για το Κουρδιστάν και τους ανθρώπους του. Ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει τελειώσει και οι εξτρεμιστές είναι έτοιμοι να φέρουν αστάθεια και διχόνοια στην περιοχή».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε τους Κούρδους του Ιράκ πως ο Τουρκικός στρατός θα φτάσει μπροστά τους ξαφνικά μια νύχτα και πως θα διακοπεί η εξαγωγή πετρελαίου μέσω του αγωγού που περνάει από την Τουρκία, την ώρα που διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ.


Με πληροφορίες από τα Reuters, Times of Israel, Daily Sabah και Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου