Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

995 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα

Στους 995 έχουν φτάσει οι Τούρκοι πολίτες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από τις 15 Ιουλίου 2016, δηλαδή τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, μέχρι σήμερα.

Οι περισσότερες αιτήσεις ακόμη εκκρεμούν και δεν έχει διευκρινιστεί ακριβής αριθμός όσων έχουν απορριφθεί ή έχουν γίνει δεκτές. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι των 8 στρατιωτικών που έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης την επόμενη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, από τις 15 Ιουλίου 2016 μέχρι το τέλος του έτους, 138 Τούρκοι πολίτες είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους δεν ήταν μεγάλος, συγκριτικά με το τι ακολούθησε, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο του 2017. Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι παρέμεναν κρυμμένοι για κάποιο διάστημα ώσπου να αποφασίσουν να διασχίσουν το Αιγαίο ή τον Έβρο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι Τούρκοι φυγάδες ταξίδευαν μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες. Στις 31 Ιουλίου, 18 Τούρκοι εμφανίστηκαν στα αστυνομικά τμήματα της Ρόδου υποβάλλοντας αίτημα για χορήγηση ασύλου. Ανάμεσά τους ήταν τρεις οικογένειες με τέσσερα παιδιά, εκπαιδευτικοί, ένας συνδικαλιστής και ένας γιατρός.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι χιλιάδες διώξεις που ακολούθησαν κατά των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις τουρκικές αρχές υπαίτιος για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ώθησαν χιλιάδες Τούρκους πολίτες προς ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2017, στη Γερμανία καταγράφηκαν 620 αιτήματα ασύλου τον Ιούλιο, 433 τον Ιούνιο και 498 τον Μάιο. Στη Σουηδία από τα 74 αιτήματα ασύλου έγιναν δεκτά τα 8 και απορρίφθηκαν τα 66. Στη Φινλανδία, από τα 49 αιτήματα, ικανοποιήθηκαν τα 9. Στη Νορβηγία, από τα 38 αιτήματα, άσυλο έλαβαν οι 29 Τούρκοι. Στην Ελβετία υπέβαλλαν αίτηση ασύλου 408 Τούρκοι.

Τόσο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Ελλάδα, κάθε περίπτωση αιτήματος ασύλου εξετάζεται ξεχωριστά.



Με πληροφορίες από την Καθημερινή και το Turkish Minute

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου