Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Reuters: Το Ισραήλ εγκρίνει και υποστηρίζει το ανεξάρτητο Κουρδιστάν

Το Ισραήλ υποστηρίζει την δημιουργία Κουρδικού κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου σήμερα Τετάρτη, καθώς οι Κούρδοι του Ιράκ ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το Ισραήλ διατηρεί διακριτικές στρατιωτικές, διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τους Κούρδους από τη δεκαετία του ’60, καθώς θεωρούν τους Κούρδους (των οποίων ο πληθυσμός μοιράζεται σε εδάφη που κατέχουν σήμερα η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία) ως μαξιλαράκι ασφαλείας σε σχέση με τους Άραβες.

Εχθές Τρίτη, ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε πως το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά στις 25 Σεπτεμβρίου, παρά την αντίθεση του Ιρακινού κοινοβουλίου.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει τις νόμιμες προσπάθειες των Κούρδων για την δημιουργία της δικής τους χώρας» ανακοινώθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου προς τους ξένους ανταποκριτές.

Οι Δυτικές δυνάμεις ανησυχούν πως το δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων του Ιράκ, που περιλαμβάνει την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη του Κιρκούκ, θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η χώρα του θεωρεί τρομοκρατική ομάδα τους Κούρδους του PKK που βρίσκονται και δρουν στην Τουρκία, όπως ακριβώς η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
 

Ισραηλινός στρατηγός, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, είπε πως δεν θεωρεί το PKK τρομοκρατική ομάδα. Θυμίζουμε πως το PKK μάχεται την Τουρκία για περισσότερο από 30 χρόνια.

Ο Νετανιάχου που πρόκειται να μιλήσει στην ολομέλεια του ΟΗΕ στις 29 Σεπτεμβρίου, είχε υποστηρίξει «την Κουρδική φιλοδοξία για ανεξαρτησία» σε λόγο του το 2014, λέγοντας πως δικαιούνται «πολιτική ανεξαρτησία».

Η τελευταία του δήλωση, δείχνει μια πιο άμεση και ευθεία υιοθέτηση της προσπάθειας δημιουργίας Κουρδικού κράτους.

Θυμίζουμε πως το Ισραήλ δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ιράκ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν, τον εχθρό του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, το Ιράκ, το Ιράν, η Τουρκία και η Συρία, αντιτίθενται στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ, φοβούμενοι πως θα δημιουργήσει τάσεις διάσπασης και απόσχισης των Κουρδικών περιοχών και στις δικές τους χώρες.

Οι Κούρδοι παλεύουν για την δημιουργία Κουρδικού κράτους από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αποικιοκρατικές χώρες, μετά την κατάρρευση της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χώρισαν την Μέση Ανατολή όπως αυτές ήθελαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου