Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Δικαστική κόντρα Ελλάδας – Κίνας

Η Ελλάδα ζητά από την Κίνα να απορρίψει τους ψεύτικούς Γεωγραφικούς Προσδιορισμούς στα προϊόντα Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Ελλάδα θα ζητήσει δικαστικά από την Κίνα να καταργήσει τις ψεύτικες επισημάνσεις σε δύο Ελληνικά προϊόντα, τη φέτα και το κρασί Σάμος, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με την ΕΕ για τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς στα προϊόντα, καθώς στην Κίνα, έχουν καταχωρηθεί δύο Κινεζικά προϊόντα ως «Φέτα» και «Σάμος» στην Κινεζική γλώσσα.

Οι Βρυξέλες και το Πεκίνο, συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο από 200 προϊόντα με γεωγραφικούς προσδιορισμούς (100 από κάθε πλευρά), που θα προστατεύονται με συμφωνία που θα υπογραφεί εντός του έτους.

Σύμφωνα με έγγραφο του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, συμφώνησαν να προχωρήσουν δικαστικά κατά της Κίνας, για 25 Κινεζικές ετικέτες  (εμπορικά σήματα) που είναι ίδιες με αυτές προϊόντων της ΕΕ με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι χώρες δεν έχουν δικαίωμα να στραφούν δικαστικά κατά της Κίνας. Έχουν όμως οι παραγωγοί – εξαγωγείς. Εξαιτίας των υψηλών δικηγορικών αμοιβών στην Κίνα, αλλά και «εξαιτίας της μη ευέλικτης Κινεζικής στάσης και της σπουδής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις», θα γίνει προσφυγή στα Κινεζικά δικαστήρια κατά των Κινέζων αντιγραφέων, από κοινού!!!

Δηλαδή, η ΕΕ δεν προσπαθεί να προστατέψει τα Ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, επειδή βιάζεται να έρθει σε συμφωνία με την Κίνα!!!
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Κίνας και όχι των Ευρωπαϊκών χωρών μελών της Ένωσης!!!


Εάν το Κινεζικό δικαστήριο απορρίψει την ένσταση της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών, τότε τα Κινεζικά προϊόντα θα μπορούν να κυκλοφορούν στην Κίνα, στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τα Κινεζικά ονόματα για την Φέτα και το κρασί Σάμος.

Η Φέτα θεωρείται ο Λευκός χρυσός για την Ελλάδα. Η παραγωγή της ανέρχεται στους 120.000 τόνους ετησίως, ενώ η ετήσια παραγωγή γάλακτος από πρόβατα και κατσίκες ανέρχεται στο 1,1 εκατομμύριο τόνους.

Δείτε εδώ ποιες χώρες οδηγούν την ποιότητα στα γεωργικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου