Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Η Τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή στο Ιράκ και τη Συρία

Όσο παράλογος και αν φαίνεται ο τίτλος, η Τουρκία πράγματι ετοιμάζεται να εισβάλλει στη Συρία και το Ιράκ, για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική «νομική» κάλυψη.

Η εισβολή στη Συρία είναι θεωρητικά απλή. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου πως συμφωνήθηκε με τη Ρωσία να ελεγχθεί η Ιντλίμπ από κοινού. Τι σημαίνει αυτό; Η Τουρκία θα ελέγξει με στρατό την εσωτερική πλευρά της πόλης, ενώ η Ρωσία την εξωτερική. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά την δεύτερη εισβολή, στο Ιράκ, αυτή μοιάζει να είναι πιο επιθετική, καθώς θα πραγματοποιηθεί εάν δεν ακυρωθεί το Κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως «αυτό το δημοψήφισμα είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα φυσικά της δικαιώματα που πηγάζουν από διεθνείς και διμερείς συνθήκες και δεν θα διστάσει γι’ αυτό» και τόνισε πως η Τουρκία δεν θα δεχτεί αλλαγές στο status του Ιράκ και της Συρίας.

Τα δικαιώματα για τα οποία κάνει λόγο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας πηγάζουν από τα Άρθρα 3 και 16 της συνθήκης της Λωζάννης και διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ που υπογράφηκαν το 1926, το 1946 και το 1983, που της επιτρέπουν την στρατιωτική επέμβαση.

Εχθές Παρασκευή, μετά την τρίωρη συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Προεδρικό Παλάτι, ανακοινώθηκε πως η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συνθήκες, εάν προχωρήσει το δημοψήφισμα παρά τις πιέσεις από την Τουρκία, το Ιράκ και τον ΟΗΕ, να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, που θα δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες στην περιοχή. Πάντως η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη να μεσολαβήσει για να βρεθεί πολιτική λύση μεταξύ Κούρδων και Βαγδάτης.

«Η παρανομία του δημοψηφίσματος που ανακοινώθηκε από τους Κούρδους του Ιράκ για τις 25 Σεπτεμβρίου και η μη αποδοχή του καθορίστηκαν ξανά. Τονίστηκε ιδιαίτερα πως αυτό το βήμα που αποτελεί ευθεία απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας αποτελεί ένα θανάσιμο λάθος και απειλή την πολιτική και εδαφική ενότητα του Ιράκ και επίσης την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της από τις διεθνείς και τις διμερείς συνθήκες, εάν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, παρά τις προειδοποιήσεις» αναφερόταν στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη συνέχεια, έγινε δίωρο κυβερνητικό συμβούλιο στο Προεδρικό Παλάτι και στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε πως το Κουρδικό δημοψήφισμα αποτελεί ευθεία απειλή στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και ζήτησε την ακύρωση και όχι την αναβολή του δημοψηφίσματος, καθώς αναβολή σημαίνει πως μπορεί να διεξαχθεί στο μέλλον.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο Ιρακινό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, υποστηρίζοντας πως θα αποσπάσει την προσοχή από την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και θα αποσταθεροποιήσει περισσότερο την περιοχή. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ έχει απειλήσει ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές μετά το δημοψήφισμα. Ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε πως αν πλειοψηφήσει το ΝΑΙ, αυτό δεν θα σημάνει και αυτόματη ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων από το Ιράκ, αλλά θα οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με την Βαγδάτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου