Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Να φύγουν και να αφήσουν τα σχολεία των νησιών χωρίς εκπαιδευτικούς!!!

Το Ελληνικό κράτος κλείνει διαχρονικά τα μάτια στην αισχροκέρδεια που παίζεται στις πλάτες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κάθε χρόνο. Μάλιστα, ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους για την εύρεση σπιτιών για τους εκπαιδευτικούς στα νησιά!

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ετοιμάζουν κάθε Σεπτέμβριο τις βαλίτσες τους, πακετάρουν τη ζωή τους, αφήνουν τις οικογένειές τους και περιμένουν να μάθουν που θα κάτσει η μπίλια: Ανάφη, Καστελλόριζο, Κάσο, Μύκονο, Κέρκυρα, Κρήτη, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Σαντορίνη, Κάρπαθο, Ιθάκη, Ύδρα κλπ.

Οι εκπαιδευτικοί δεν  ετοιμάζονται για διακοπές. Ετοιμάζονται για δουλειά. Γίνονται εσωτερικοί μετανάστες, για ένα κομμάτι ψωμί, για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

 
Κάθε χρόνο θα πρέπει να ψάξουν να βρουν νέο σπίτι, στο νέο νησί ή νομό, που θα βρεθούν. Στα νησιά, η κατάσταση συνήθως είναι απερίγραπτη: τα σπίτια νοικιάζονται μόνο από 1 Οκτωβρίου ως 30 Μαΐου, για 200, 300 ή και 700 ευρώ το μήνα. Για τον Σεπτέμβριο και τον Ιούνιο, συνήθως, οι ιδιοκτήτες λένε στους εκπαιδευτικούς, πως το σπίτι χρεώνεται με την ημέρα και κοστίζει από 50 ως 150 ευρώ!!!

Δεν υπερβάλλουμε. Ρωτήστε όποιον εκπαιδευτικό έχει εργαστεί σε νησί και θα σας επιβεβαιώσει τα γραφόμενα.

Αφορμή για το άρθρο μας στάθηκε το γεγονός ότι στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και άλλα νησιά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αδυνατούν να βρουν σπίτι για να μείνουν και κατάντησαν να διανυκτερεύουν στις παραλίες σε αντίσκηνα και σλίπινγκ μπαγκ!!!

Αλλά, τόσο πολύ ενδιαφέρονται  οι νησιώτες για τους δασκάλους των παιδιών τους. Τόσο πολύ ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ε, αφού αυτοί δεν ενδιαφέρονται  καθόλου και βλέπουν τον εκπαιδευτικό ως πορτοφόλι, τότε ας φύγουν όλοι οι εκπαιδευτικοί από τα νησιά και ας μην ζητήσει ποτέ κανείς να τοποθετηθεί εκεί, μέχρι να βάλλουν μυαλό οι γονείς και μέχρι να αναγκαστεί η πολιτεία να χτίσει σπίτια για τους δημοσίους υπαλλήλους των νησιών.

Αλλά, αν δεν υπάρξουν εκπαιδευτικοί στα νησιά, τότε οι γονείς θα βγουν στα κανάλια διαμαρτυρόμενοι και με δάκρυα στα μάτια θα λένε πως το κράτος τους ξέχασε και πως  είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ε, όχι κύριοι των νησιών. Δεν είναι τουρίστας ο αναπληρωτής δάσκαλος του παιδιού σας και δεν έρχεται για να απολαύσει το νησί σας. Είναι συμβασιούχος εργαζόμενος. Αφήνει πίσω τα παιδιά του και έρχεται να εργαστεί στο νησί σας. Έρχεται για να μάθει γράμματα στα παιδιά σας. Είναι φτωχός και έχει πληγεί από την κρίση πολύ περισσότερο από εσάς που νοικιάζετε τα σπίτια σας προς 150 ευρώ τη βραδιά.

Γι’ αυτό προτείνουμε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, να φύγουν από τα νησιά που δεν βρίσκουν σπίτια με λογικά ενοίκια από 1 Σεπτεμβρίου ως 30 Ιουνίου, όσο δηλαδή διαρκεί το σχολικό έτος και η σύμβαση που υπογράφουν.

Να φύγουν και να αφήσουν τα παιδιά αυτών που ζητάνε 300, 500 ή 700 ευρώ το μήνα για ενοίκιο από τους δασκάλους, αμόρφωτα, αφού με τη στάση τους δείχνουν πως δεν ενδιαφέρονται για την μόρφωση των παιδιών τους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου