Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

πΓΔΜ: η Ελλάδα θα επιδιώξει την υποστήριξη του Τραμπ για τη διαφωνία στο όνομα

Η επικείμενη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στις ΗΠΑ ανησυχεί τους Σκοπιανούς, οι οποίοι φοβούνται συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για αύξηση των πιέσεων προς την πΓΔΜ για την αδιάλλακτη στάση της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ALFA της γειτονικής χώρας, ο Αλεξής Τσίπρας θα απαιτήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να μειωθεί η πίεση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων, αναγκάζοντας την πΓΔΜ να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό.

Στο άρθρο υποστηρίζεται πως η Ελλάδα επέστρεψε στις παλιές της απόψεις, οπότε για την επίσημη Αθήνα δεν τίθεται μόνο το ζήτημα του ονόματος και της χρήσης του, αλλά και η γλώσσα, η υπηκοότητα και οι συντομογραφίες (σ.σ. όπως το mk στο internet και το ΜΚ στις πινακίδες των αυτοκινήτων).  


Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, που τόνισε ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος.

Το άρθρο φιλοξενεί την άποψη του πρώην πρωθυπουργού της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων δεν χτίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των γειτόνων, αλλά προετοιμάζει την αλλαγή του ονόματος. Συνεχίζοντας, ο Γκρούεφσκι είπε πως η νέα κυβέρνηση της χώρας του δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό την επίλυση του θέματος του ονόματος μετά από Ελληνική επιμονή.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είπε πως προς το παρόν χτίζονται φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ το θέμα του ονόματος αναμένεται να συζητηθεί το καλοκαίρι του 2018, όταν ο Μάθιου Νίμιτζ επιστρέψει με νέες προτάσεις.



Εάν πράγματι η πολιτική του Νίκου Κοτζιά περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος σε όλους τους τομείς (ακόμη και στο διαδίκτυο και τις πινακίδες των αυτοκινήτων), τότε για πρώτη φορά μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική προώθηση των Ελληνικών δίκαιων αιτημάτων.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, καλό θα είναι να θυμάται και να αρχίσει να υποστηρίζει, πως το ιδανικότερο όνομα για την δίκαιη λύση του ονόματος της χώρας αυτής είναι το  Βαρντάρσκα, που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούνταν πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως πιστοποιούν και τα γραμματόσημα της εποχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου