Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Η Σουηδία σχεδιάζει 2 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2035

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κατασκευάσει δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2035 για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για καθαρή ενέργεια από τη βιομηχανία και τις μεταφορές και ότι είναι έτοιμη να αναλάβει μέρος του κόστους.


Μέχρι το 2045 η κυβέρνηση θέλει να έχει το ισοδύναμο 10 νέων αντιδραστήρων, μερικοί από τους οποίους είναι πιθανό να είναι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, μικρότεροι από τους συμβατικούς αντιδραστήρες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Η Υπουργός Ενέργειας Έμπα Μπους είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη «μαζική κατασκευή» νέων πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2045.

«Είναι καθοριστικό για την πράσινη μετάβαση, για τις θέσεις εργασίας στη Σουηδία και για την ευημερία των πολιτών μας» είπε στους δημοσιογράφους.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Βρετανία εξετάζουν την επέκταση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας καθώς οι κοινωνίες μεταβαίνουν σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Αλλά οι επικριτές έχουν επισημάνει το τεράστιο κόστος και την απροθυμία του ιδιωτικού τομέα να επενδύσει χωρίς εγγυήσεις ή άλλα κίνητρα, όπως η συμφωνία της Βρετανίας με τη Γαλλική πυρηνική εταιρεία ανάπτυξης EDF για το νέο εργοστάσιο Hinkley Point C που έδωσε εγγυήσεις τιμής.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ήδη προσφέρει 38 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις δανείων για τη στήριξη των νέων πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία, όπως λέει, είναι απαραίτητα για να τροφοδοτήσει την παραγωγή χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα, ενώ είναι πρόθυμη να επωμιστεί περισσότερο οικονομικό βάρος.

Η κυβέρνηση είπε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι είδους μοντέλο χρηματοδότησης θα υιοθετήσει, αλλά τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να επενδύσει στην κατασκευή νέων μονάδων υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Η Υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας είπε ότι η κρατική εταιρεία Vattenfall, η Φινλανδική Fortum και η Γερμανική Uniper ήταν μεταξύ εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το νέο πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Σουηδία είχε αποφασίσει να απαλλαγεί από την πυρηνική ενέργεια το 1980 και μόνο 6 από τους αρχικούς 12 αντιδραστήρες εξακολουθούν να λειτουργούν. Η σημερινή δεξιά κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει τους παλιούς αντιδραστήρες και να φτιάξει περισσότερους για να ηλεκτροδοτήσει την βιομηχανία και τις μεταφορές.

Έχει προβλεφθεί ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί σε περίπου 300TWh έως το 2045 από τις περίπου 140 TWh που είναι σήμερα, ως αποτέλεσμα της μετάβασης σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηματικό αποτελεί το εάν το δίκτυο είναι σε θέση να αντέξει και να εξυπηρετήσει τον διπλασιασμό της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου