Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Ο LNA αρνείται ότι ο Χαφτάρ προτίθεται να δώσει στρατιωτική βάση στη Ρωσία

Καλά πληροφορημένες πηγές από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) χαρακτήρισαν την πληροφορία του Bloomberg για σχέδια παραχώρησης στρατιωτικής βάσης στην Ανατολική Λιβύη, ως ψευδή.


Το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο, ο Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραχωρήσει μια στρατιωτική και ναυτική βάση στην Ανατολική Λιβύη σε αντάλλαγμα για υπηρεσίες των Ρώσων σε εκπαίδευση πιλότων και των ειδικών δυνάμεων, αλλά και την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων για να προστατευτεί από τις δυνάμεις της Τρίπολης που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Για το θέμα διαβάστε στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al-Sharq Al-Awsat η πληροφορία δεν ευσταθεί.

Μια εβδομάδα πριν την συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Χαφτάρ είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική, στρατηγό Μάικλ Λάνγκλεϊ και τον ειδικό απεσταλμένο για την Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, οι οποίοι τον πίεσαν να διώξει τις ξένες δυνάμεις από την Λιβύη, εννοώντας τους μισθοφόρους της Ρωσικής εταιρείας Wagner.

Στρατιωτική πηγή κοντά στον Χαφτάρ, μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας και είπε ότι η στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία δεν περιλαμβάνει την δημιουργία Ρωσικής στρατιωτικής βάσης.

«Τέτοια παραπλανητικά δημοσιεύματα σκοπεύουν να αποσπάσουν την προσοχή από την ξένη στρατιωτική παρουσία στη χώρα» είπε η πηγή, αναφερόμενη στις Τουρκικές και Αμερικανικές δυνάμεις στην βάση Μίτιγκα της Τρίπολης και την Αλ Γουατίγια, όπως και τις Ιταλικές και Βρετανικές δυνάμεις στην αεροπορική βάση της Μισράτα.

Εχθές Δευτέρα, ο Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε με προύχοντες και φύλαρχους στην Βεγγάζη, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου