Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Προκλητικός ο Τούρκος Υπ.Εξ. για Θράκη, Δωδεκάνησα και Κύπρο

Μπορεί να άλλαξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τοποθετήθηκε ο Χακάν Φιντάν, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι άλλαξε και η επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.


Η Τουρκία μπορεί να έχει ησυχάσει τους τελευταίους μήνες και να υπάρχει μια σχετική ηρεμία με την Ελλάδας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ξεχάσει τις διεκδικήσεις της. Διεκδικήσεις κατά του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αυτές τις διεκδικήσεις υπενθύμισε ο Χακάν Φιντάν, λίγες ημέρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η κατάσταση της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις» είπε ο Χακάν Φιντάν.

Ενώ ο κ. Φιντάν επικαλείται την Συνθήκη της Λωζάννης, την παραβιάζει, κάνοντας λόγο για Τουρκική και όχι θρησκευτική (μουσουλμανική) μειονότητα της Θράκης και εγείροντας θέμα «ομογενών» του στα Δωδεκάνησα.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με προσοχή. Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται, το τελευταίο διάστημα, προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια και της αμοιβαίας διπλωματίας αλληλεγγύης» πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Διανύουμε 60 χρόνια από την ανάδειξη του Κυπριακού. Το κλειδί για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του ζητήματος με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είναι η καταγραφή των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, η κυριαρχική του ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Εάν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων και το καθεστώς και των δύο μερών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε με νόημα ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας.

Μα, είναι δυνατόν να θέλει να επιβάλει την εξίσωση του θύματος με τον θύτη; Είναι δυνατόν να αναβαθμιστούν οι αποσχιστές, αυτοί που προσπάθησαν να διαλύσουν την Δημοκρατία της Κύπρου, σε ισότιμους συνομιλητές;

«Η έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου επαναλήφθηκε στην ομιλία του προέδρου στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε αυτή την πορεία και θα υπερασπιστούμε το όραμα της λύσης των δύο κρατών με αποφασιστικότητα» κατέληξε ο Χακάν Φιντάν.

Η επιβολή λύσης δύο κρατών με την ισχύ των όπλων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Κύπρος θα πρέπει να ενωθεί και να επανέλθει στο προ εισβολής στάτους.

Όσο και αν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας προσπαθεί να πείσει τον Ελληνικό λαό πως είναι προτιμότερο να συζητούμε με την Τουρκία, ακόμη και αν διαφωνούμε, ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι δεν μπορούμε να συζητούμε όσο αυτή διατυπώνει παράλογες και επιθετικές αξιώσεις κατά του Ελληνισμού.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, Καθημερινή και Liberal



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου