Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

NBC: Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτουν θέμα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν ευρεία θέματα για το τι θα χρειαστεί η Ουκρανία για να φτάσει σε συμφωνία με την Ρωσία.


Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν να συζητούν σιωπηλά με την Ουκρανική κυβέρνηση για το τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται οι πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ και έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, που γνωρίζουν τις συζητήσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμα του NBC το οποίο επικαλούνται όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα.

Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν πολύ γενικές περιγραφές για το τι μπορεί να απαιτηθεί ώστε να καταλήξει η Ουκρανία σε συμφωνία. Ορισμένες από τις συνομιλίες, τις οποίες οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως λεπτές, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων από περισσότερα από 50 κράτη που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ, που αποτελούν την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας.

Οι συζητήσεις αποτελούν αναγνώριση της στρατιωτικής δυναμικής στην Ουκρανία και της πολιτικής δυναμικής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο και για τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι της Αμερικανικής κυβέρνησης ανησυχούν ότι η Ουκρανία εξαντλείται από δυνάμεις, ενώ η Ρωσία έχει φαινομενικά ατελείωτες δυνατότητες. Η Ουκρανία παλεύει επίσης με τη στρατολόγηση και πρόσφατα υπήρξαν διαμαρτυρίες για ορισμένες από τις στρατολογήσεις αορίστου χρόνου που επέβαλε ο Πρόεδρος Ζελένσκι.

Επίσης υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς πριν από σχεδόν ένα μήνα. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η αλλαγή στο ενδιαφέρον θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη την εξασφάλιση πρόσθετης βοήθειας για το Κίεβο.

Ορισμένοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν αρχίσει ιδιωτικά να χρησιμοποιούν τον όρο «αδιέξοδο» για να περιγράψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με κάποιους να λένε ότι μπορεί να εξαρτάται από το ποια πλευρά μπορεί να διατηρήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις περισσότερο. Καμία πλευρά δεν κάνει μεγάλα βήματα στο πεδίο της μάχης, το οποίο ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιγράφουν ως πόλεμο λίγων μέτρων. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν σε ιδιωτικές τους συνομιλίες, ότι η Ουκρανία πιθανότατα έχει μόνο μέχρι το τέλος του έτους ή λίγο περισσότερο, πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη συζητήσει με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας εξέλιξης.

«Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εναπόκεινται στην Ουκρανία», δήλωσε η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Είμαστε επικεντρωμένοι στο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία και την ανεξαρτησία της ενάντια στη Ρωσική επιθετικότητα».

Αξιωματούχος της κυβέρνησης σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει με την Ουκρανία το πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συνόδου κορυφής, αλλά πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος «αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζει για άλλες συνομιλίες με την Ουκρανία που να αφορούν διαπραγματεύσεις». Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στις εξαντλούμενες στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή» είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να παράσχουν στην Ουκρανία όπλα, «αλλά αν (οι Ουκρανοί) δεν έχουν τις κατάλληλες δυνάμεις για να τα χρησιμοποιήσουν, δεν τους ωφελούν».

Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής, η προσπάθεια δεν έχει προχωρήσει λόγω της αντίθεσης ορισμένων Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου. Στο πιο πρόσφατο αίτημά του, ο Λευκός Οίκος συνέδεσε τη βοήθεια για την Ουκρανία και το Ισραήλ. Αυτό υποστηρίζεται από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, αλλά άλλοι νομοθέτες είπαν ότι θα ψηφίσουν μόνο για το πακέτο βοήθειας στο Ισραήλ.

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέφρασαν δημόσια τη βεβαιότητα ότι πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ουκρανία θα περάσει από το Κογκρέσο πριν από το τέλος αυτού του έτους, ενώ κατ’ ιδίαν παραδέχθηκαν το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό. Ο Μπάιντεν καθησύχαζε τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία και σχεδίαζε μια μεγάλη ομιλία για το θέμα. Μόλις οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος εστίασε στην Μέση Ανατολή και η ομιλία του για την Ουκρανία μετατράπηκε σε μια ομιλία από το Οβάλ Γραφείο σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί «να περιμένει τη Δύση» ή να συνεχίσει να πολεμά έως ότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χάσουν την εγχώρια υποστήριξη για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας ή ο αγώνας για τον εφοδιασμό του Κιέβου με όπλα και πυρομαχικά γίνει πολύ δαπανηρός, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις ανάγκες για εξοπλισμό. Η Ρωσία αύξησε την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και, τα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να είναι σε θέση να παράγει 2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο. Ωστόσο, η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 10 εκατομμύρια βολές στην Ουκρανία πέρυσι, είπε ο αξιωματούχος, επομένως θα πρέπει να βασιστεί και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξοδέψει 43,9 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς την Ουκρανία, από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι στην κυβέρνηση έχουν απομείνει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, πριν εξαντληθούν τα χρήματα. Δεν θα είχαν απομείνει χρήματα για βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η κυβέρνηση δεν είχε ανακαλύψει ένα λογιστικό σφάλμα υπερεκτίμησης εξοπλισμού που στάλθηκε στο Κίεβο ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρόοδος της Ουκρανικής αντεπίθεσης είναι πολύ αργή και η ελπίδα ότι η Ουκρανία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης ότι θα φτάσει στις ακτές (σ.σ. της Αζοφικής θάλασσας) κοντά στα μέτωπα της Ρωσίας, εξασθενεί. Η έλλειψη σημαντικής προόδου στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία δεν βοηθά στην προσπάθεια αναστροφής της πτωτικής τάσης της δημόσιας υποστήριξης για αποστολή περισσότερης βοήθειας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου