Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Ο Ερντογάν αποκαλεί το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» και ζητά να μάθει εάν έχει πυρηνικά όπλα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ είναι «κράτος τρομοκράτης» που διαπράττει εγκλήματα πολέμου παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο στη Γάζα, ενώ ζήτησε ξεκάθαρη απάντηση για το ένα διαθέτει πυρηνικά όπλα.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς περιλάμβανε «τις πιο δόλιες επιθέσεις στην ανθρώπινη ιστορία» με «απεριόριστη» υποστήριξη από τη Δύση.

Ο Ερντογάν ζήτησε να δικαστούν οι Ισραηλινοί ηγέτες για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επανέλαβε την άποψή του, που αποτελεί και τη θέση της Τουρκίας, ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά πολιτικό κόμμα που κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν το 2006.

Η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένα Αραβικά κράτη έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί και ορισμένα μέλη της Χαμάς.

«Η αγριότητα των βομβαρδισμών των αμάχων, τους ανάγκασε να φύγουν από τα σπίτια τους ενώ ήταν σε διαδικασία μετεγκατάστασης. (Το Ισραήλ) χρησιμοποιεί κυριολεκτικά κρατική τρομοκρατία» είπε ο Ερντογάν στην Τουρκική  Βουλή.

«Τώρα λέω, με την καρδιά μου ήσυχη, ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης. Δεν θα διστάσουμε ποτέ να εκφράσουμε την αλήθεια, ότι τα μέλη της Χαμάς προστατεύουν τα εδάφη, την τιμή και τις ζωές τους, αντιμετωπίζοντας κατοχικές πολιτικές, είναι μαχητές της αντίστασης» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώσει εάν το Ισραήλ έχει ή όχι πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου σύντομα θα αποχωρήσει από τη θέση του. Παρομοίασε τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων με έναν πόλεμο μεταξύ του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου, λέγοντας ότι οι μάχες ήταν «θέμα σταυρού και μισοφέγγαρου».

«Απευθύνομαι στον Νετανιάχου από εδώ: διαθέτετε ατομική βόμβα ή όχι; Έχετε ή όχι; Ανακοινώστε το αν τολμάτε. Αλλά δεν μπορεί. Έ Ισραήλ! Έχεις ατομική βόμβα – πυρηνική βόμβα και απειλείς με αυτά. Εμείς αυτά τα ξέρουμε. Αλλά έρχεται ο θάνατός σου. Δεν έχει σημασία εάν έχει πυρηνική βόμβα, οτιδήποτε και να έχεις, είσαι ξοφλημένος» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η Άγκυρα θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί έποικοι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη θα αναγνωρίζονται ως «τρομοκράτες» κατέληξε.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από Reuters, ΣΚΑΪ και ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου