Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

ΗΠΑ και Φιλιππίνες υπέγραψαν συμφωνία μεταφοράς πυρηνικής τεχνολογίας

Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες υπέγραψαν σήμερα μια σημαντική συμφωνία με την οποία επιτρέπεται στην Ουάσιγκτον να εξάγει πυρηνική τεχνολογία και υλικά στην Μανίλα, με σκοπό να απεξαρτηθούν οι Φιλιππίνες από τα καύσιμα με άνθρακα και να ενισχυθεί η ενεργειακή αυτονομία της χώρας.


«Οι ΗΠΑ θα μπορούν να μοιραστούν εξοπλισμό και υλικά με τις Φιλιππίνες καθώς αυτές προσπαθούν να αναπτύξουν μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες και άλλες πολιτικές υποδομές πυρηνικής ενέργειας» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στο Σαν Φραντσίσκο.

Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022.

«Βλέπουμε την πυρηνική ενέργεια να γίνεται μέρος του ενεργειακού μίγματος των Φιλιππίνων ως το 2032 και είμαστε περισσότερο από ευτυχείς να ακολουθήσουμε τον δρόμο αυτό με τις ΗΠΑ. Η πυρηνική ενέργεια είναι ένας τομέας που μπορούμε να δούμε την συνεργασία των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ να λειτουργεί πραγματικά» είπε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος.

Για την συμφωνία απαιτείται και η έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου, που θα επιτρέψει την μεταφορά για ειρηνικούς σκοπούς πυρηνικών υλικών, εξοπλισμού και πληροφοριών με προϋπόθεση την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Στα τέλη του 2022 οι ΗΠΑ είχαν 23 συμφωνίες με 47 χώρες, την διεθνή ατομική επιτροπή και την Ταϊβάν.

Οι Φιλιππίνες θέλουν να χρησιμοποιήσουν πυρηνική ενέργεια καθώς προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους και να πετύχουν ενεργειακή ασφάλεια, καθώς εξαρτώνται από το πετρέλαιο, του οποίου οι υψηλές τιμές έχουν εκτοξεύσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι προηγούμενες προσπάθειες των Φιλιππίνων για στροφή στην πυρηνική ενέργεια είχαν αποτύχει εξαιτίας ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, αλλά αυτά πλέον ξεπεράστηκαν. Έτσι, έχει ζητηθεί η αναβίωση ενός παλιού κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου από το 1984, εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά και εξαιτίας του δυστυχήματος στο Τσέρνομπιλ.

Μετά την Σουηδία (διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ) και οι Φιλιππίνες στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια. Στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να την δαιμονοποιούμε και θεωρούμε πιο συμφέρουσα την εισαγωγή πανάκριβου Αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Επίσης, αρνούμαστε να εκμεταλλευτούμε τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες που αποδεδειγμένα υπάρχουν στο υπέδαφος της δυνητικής Ελληνικής ΑΟΖ και αρνούμαστε να κατασκευάσουμε μικρούς αρθρωτούς σύγχρονους πυρηνικούς αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η δήθεν πράσινη ενέργεια έχει αναχθεί σε πανάκεια, αλλά θα αποδειχθεί πράσινα άλογα...

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από το Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου