Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Τούρκος ΑΓΕΝ: Δεν θέλουμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο

Ο Αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού είπε την Παρασκευή ότι η Τουρκία μπορεί να εξασφαλίσει η ίδια τον Εύξεινο Πόντο και δεν επιθυμεί την παρουσία των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ εκεί.


«Οι εντάσεις μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας που ξεκίνησαν το 2008, τα προβλήματα μεταξύ Νότιας Οσετίας και Βόρειας Οσετίας, τα προβλήματα στην Αμπχαζία, η κατοχή της Κριμαίας το 2014, το στενό του Κερτς το 2018 και ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας που ξεκίνησε το 2022 εγκαινίασε μια νέα εποχή στον γεωπολιτικό αγώνα στον Εύξεινο Πόντο» δήλωσε ο ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, διοικητής των Τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, σε εκδήλωση για την ίδρυση ναυτικής σχολής.

«Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στον Εύξεινο Πόντο. Ωστόσο, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε μόνοι μας αυτά τα μέτρα στον Εύξεινο Πόντο και ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στον Εύξεινο Πόντο» πρόσθεσε.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ουκρανίας - Ρωσίας, περισσότερες από 400 νάρκες ρίχτηκαν στον Εύξεινο Πόντο. Δεκαεπτά από αυτές τις νάρκες έφτασαν στις ακτές μας» είπε ο Tatlıoğlu.

Ο Τούρκος ΑΓΕΝ επεσήμανε ότι οι νάρκες είναι επικίνδυνες και η ανίχνευσή τους είναι σημαντική για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς η έκρηξή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια πλοίων και κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην θάλασσα.

«Στόχος μας είναι να γίνει σεβαστή η Συνθήκη του Μοντρέ. Έχουμε παράσχει ασφάλεια για όλους στον Εύξεινο Πόντο. Ως Τουρκία, παρέχουμε ασφάλεια στον Εύξεινο Πόντο. Δεν πρέπει (οι ΗΠΑ) να μετατρέψουν στον Εύξεινο Πόντο σε Μέση Ανατολή. Γι' αυτό δεν θέλουμε καμία χώρα ή το ΝΑΤΟ να εισέλθει στον Εύξεινο Πόντο» είπε ο Ercüment Tatlıoğlu.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Άγκυρα έχει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων εάν απειληθεί ή κατά τη διάρκεια πολέμου. Αυτό της επιτρέπει να εμποδίζει τη διέλευση Ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά προς τον Εύξεινο Πόντο. Το σύμφωνο εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Η Τουρκία έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα διατηρεί οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ προσπαθεί να εμφανιστεί ως πιθανός μεσολαβητής σε ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την αντίθεσή της στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Ναυάρχου χαρακτηρίζονται ως αντιαμερικανικές και αντιΝΑΤΟϊκές. Όμως, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η ένταξη σε μια συμμαχία επιφέρει υποχρεώσεις, τις οποίες η Τουρκία δεν τηρεί. Επιπρόσθετα, λειτουργεί ενάντια στη συμμαχία. Ως πότε η Τουρκία θα λειτουργεί αυτόνομα και ως αδέσμευτη χώρα, μόνο οι ΗΠΑ και η ολομέλεια του ΝΑΤΟ μπορούν να απαντήσουν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από το Turkish Minute


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου