Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Τουρκία με θέμα τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη Χαμάς

Η στάση που κρατά η Τουρκία σε σχέση με τις κυρώσεις στην Ρωσία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και οι οικονομικές δραστηριότητες της Χαμάς στο έδαφός της και με κάλυψη Τουρκικών εταιρειών, αναγκάζει τους Αμερικανούς να σπεύσουν στην Τουρκία για συζητήσεις.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο Brian Nelson Υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία, θα επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητήσει τις οικονομικές δραστηριότητες της Χαμάς στην χώρα, αλλά και να ζητήσει συμμόρφωση με τις Αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, που δεν επιβάλλει η Τουρκία.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε την λίστα με τις κυρώσεις σε άτομα που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις και σε πάνω από 10 Τουρκικές εταιρείες και άτομα, επειδή συνεργάζονται με τη Χαμάς ή επειδή βοηθούν την Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν και κάποιες Τουρκικές εταιρείες για την πιθανότητα να τους επιβληθούν κυρώσεις που θα διαταράξουν τις σχέσεις τους με το Δυτικό οικονομικό σύστημα.

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ είναι ήδη τεταμένες για την Χαμάς και τη Ρωσία, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να εξασφαλίσει την πώληση από τις ΗΠΑ καινούριων F-16 και τον εκσυγχρονισμό πολλών άλλων. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ότι τα Ρωσικά πλοία μπορούν να ελλιμενίζονται στα Τουρκικά λιμάνια και τα Ρωσικά αεροπλάνα να προσγειώνονται στα Τουρκικά αεροδρόμια, κάτι που παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις, καθώς προβάλλει τον εαυτό της ως διαμεσολαβητή με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με τη Ρωσία αυξάνονται και γίνονται με Ρούβλια και Τουρκικές Λίρες και όχι σε δολάρια. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου