Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Ουκρανοί ανώτεροι αξιωματικοί αρνούνται να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας

Η άρνηση των ανώτερων αξιωματικών του Ουκρανικού στρατού να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των Ρωσικών στρατευμάτων χαρακτηρίζεται ως πισωγύρισμα για τον Ζελένσκι.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Express ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το να σταματήσει ο πόλεμος είναι σαν να ηττήθηκαν, καθώς κάποιοι αξιωματικοί αρνούνται να κινηθούν κατά των Ρωσικών δυνάμεων, επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας οι αντιμαχόμενες πλευρές αναζητούν κέρδη στο πεδίο της μάχης, με τη Ρωσία να έχει ήδη ξεκινήσει μια αιματηρή επίθεση στο ανατολικό μέτωπο. Η γενναία αντεπίθεση της Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο, απέτυχε να απελευθερώσει μεγάλες εκτάσεις εδαφών, όπως είχε σχεδιαστεί.

Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Ζελένσκι είπε χαρακτηριστικά: «δεν προχωράμε». Ο ίδιος υποστήριξε ότι κάποιοι ανώτεροι Ουκρανοί διοικητές αρνούνται να εκτελέσουν διαταγές για επίθεση, ακόμη και αν αυτές έχουν δοθεί από τον ίδιο τον Ζελένσκι.

Μιλώντας στο Αμερικανικό περιοδικό Time, ο σύμβουλος είπε: «θέλουν να καθίσουν στις θέσεις τους και να κρατήσουν τις γραμμές. Αλλά έτσι, δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο».

Άλλος ανώτερος αξιωματικός δήλωσε στο Time ότι οι διοικητές δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν, ακόμη και αν ήθελαν. «Δεν έχουν ούτε άνδρες ούτε εξοπλισμό. Που είναι τα όπλα; Που είναι το πυροβολικό; Που είναι οι νεοσύλλεκτοι;» πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι είπε επίσης ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά στο μέτωπο είναι η συνεχής έννοια όλων. Κάποιες μονάδες όμως, δεν έχουν στρατιώτες για να τα χρησιμοποιήσουν.

Το Κίεβο αρνείται να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των απωλειών, αλλά οι Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές υπηρεσίες τον υπολογίζουν σε πάνω από 100.000 για την κάθε αντιμαχόμενη πλευρά.

Η μέση ηλικία των Ουκρανών που πολεμούν είναι τα 43 χρόνια, καθώς ο στρατός υποχρεώθηκε να καλέσει και τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες.

Μετά από 20 μήνες πολέμου, το 20% της Ουκρανίας έχει καταληφθεί από τη Ρωσία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου