Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Αεροσκάφη Eurofighter Typhoon θέλει η Τουρκία

Μετά το στραπάτσο με τα F-35 και την άρνηση των ΗΠΑ να εκσυγχρονίσουν τα F-16 η Τουρκία ψάχνει απεγνωσμένα για ένα σύγχρονο μαχητικό που θα σταθεί απέναντι στα Ελληνικά Rafale και F-16 Viper.


Το μόνο Δυτικό αεροσκάφος που θα μπορούσε να αποκτήσει η Τουρκία είναι το Eurofighter Typhoon, μια κοινή παραγωγή της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα πολύ καλό αεροσκάφος 4,5 γενιάς αλλά ακριβό στην χρήση.

Το Eurofighter Typhoon χρησιμοποιούν οι πολεμικές αεροπορίες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Σαουδικής Αραβίας. Η Αυστρία προσπαθεί εδώ και χρόνια, θα λέγαμε απεγνωσμένα, να πουλήσει – ξεφορτωθεί τα δικά της Eurofighter Typhoon, για διάφορους λόγους…

Κατά την σημερινή του επίσκεψη στην Γερμανία, ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την πώληση 20 - 40 Eurofighter Typhoon, καθώς οι άλλες κατασκευάστριες χώρες επιθυμούν να το πουλήσουν στην Τουρκία.

Όμως ο Γερμανός καγκελάριος δεν αναμένεται να δεχτεί την πώληση των Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της στο θέμα των Κούρδων, της μη επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της απόκτησης του Ρωσικού συστήματος S-400.

Εάν πραγματικά η Τουρκία δεν καταφέρει να αποκτήσει ούτε τα Eurofighter Typhoon, τότε είτε θα στραφεί σε Ρωσικά μαχητικά, που θα ισοδυναμεί με έξοδό της από το ΝΑΤΟ, είτε θα περιμένει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του Τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς, μετά από 10-15 χρόνια. Ως τότε, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα ελέγχει πλήρως της Ανατολική Μεσόγειο, αναγκάζοντας την Τουρκία να διακόψει τα αναθεωρητικά της σχέδια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου