Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Μαζικές απελάσεις μεταναστών επιθυμεί η Γερμανία

Στην Γερμανία αντιλήφθηκαν ότι η κατάσταση με την συνεχή και ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν μπορεί να συνεχιστεί και αποφάσισαν να βρουν τρόπους να στείλουν πίσω στις πατρίδες τους τους παράνομους μετανάστες που δεν δικαιούνται να λάβουν άδεια παραμονής στη χώρα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle η Γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να συνάψει διμερείς συμφωνίες με αφρικανικές χώρες ώστε να επιταχυνθούν οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στο διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου 2023 ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω Τυνησίας ξεπέρασε τους 56.000. Πολλοί από αυτούς επιχειρούν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Στη Γερμανία, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχαν ζητήσει άσυλο περίπου 250.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία!

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό der Spiegel ο Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς είπε ότι θα υπάρξουν μαζικές απελάσεις με διαδικασίες fast track για όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία.

Όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι η άρνηση των χωρών προέλευσης των παράνομων μεταναστών να δεχτούν πίσω τους πολίτες τους. Έτσι, η Γερμανία επιδιώκει διμερείς συμφωνίες με Αφρικανικές χώρες, παρέχοντας κίνητρα για την επιστροφή μεταναστών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW τα κίνητρα δεν είναι μόνο οικονομικά. Οι συμφωνίες θα πρέπει να είναι επωφελείς για τις χώρες εκείνες που θέλουν να στείλουν πίσω τους μετανάστες, αλλά και για τις χώρες προέλευσης, για παράδειγμα προβλέποντας διαύλους για νόμιμη μετανάστευση, είτε για σπουδές, είτε για εργασία.

Σε αυτή τη λογική η Γερμανία επιδιώκει τη σύναψη διμερών συμφωνιών με την Τυνησία και το Μαρόκο. Όμως έτσι, η κυβέρνηση της Τυνησίας θα δεσμεύεται να δεχθεί μόνο τους Τυνήσιους πολίτες που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη και όχι τους πολύ περισσότερους πολίτες τρίτων χωρών, που φθάνουν στην Ευρώπη μέσω Τυνησίας.

Η Τυνησία και οι άλλες χώρες, δεν έχουν κανένα συμφέρον να δεχτούν πολίτες τρίτων χωρών από την Ευρώπη, μόνο και μόνο επειδή ξεκίνησαν το παράνομο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, από τις ακτές τους.

Όπως αναφέρεται, η Ευρώπη θα πρέπει να χαρακτηρίσει ως ασφαλείς μια σειρά από χώρες, ώστε οι πολίτες τους να μην έχουν δικαίωμα σε αίτηση ασύλου.

Για τους λόγους αυτούς, η Υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, επισκέπτεται το Μαρόκο και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Νιγηρία και την Γκάνα.

Το συγκυβερνών Γερμανικό κόμμα των Φιλελευθέρων προτείνει να μειωθούν τα επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία. Μάλιστα, ενώ αυξάνεται η προσέλευση δικαιούχων στις κρατικές υπηρεσίες για την παροχή επιδομάτων, δεν καταγράφεται αντίστοιχη αύξηση στην αγορά εργασίας! Με απλά λόγια, οι μετανάστες δεν προσπαθούν να βρουν δουλειά, αλλά αρκούνται στα επιδόματα.

Η Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει για τη μετανάστευση όπως συζητούν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία και να αποφασίσει ξεκάθαρα ποια μετανάστευση θέλει στην αγορά εργασίας και ποια δεν επιθυμεί, ειδικά αυτήν που περιορίζεται στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Όμως, οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν θα πρέπει να προσπαθούν να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να το κάνει και μάλιστα να το απαιτήσει, θέτοντας εμπόδια στην συνεργασία της με τις χώρες που δεν δέχονται πίσω τους πολίτες τους. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποκλειστεί κάθε οικονομική βοήθεια προς τις χώρες αυτές, ακόμη και οι εμπορικές συναλλαγές, θα πρέπει να διακοπεί η παροχή βίζας για όλους τους πολίτες τους, ακόμη και να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις εάν οι χώρες αυτές δεν καταλάβουν ότι θα πρέπει να πάρουν πίσω τους πολίτες τους που παράνομα βρέθηκαν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου