Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Ζελένσκι: δεν έχουμε οβίδες εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Η Ουκρανία φαίνεται να έχει πολλά προβλήματα με τις προμήθειες πυρομαχικών από τη Δύση, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει δεσμεύσει μεγάλες ποσότητες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει απομακρύνει το διεθνές ενδιαφέρον από τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει επιβραδύνει τις παραδώσεις πυρομαχικών πυροβολικού στο Κίεβο, υπονομεύοντας την πρόοδο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Υπάρχει έλλειψη σε οβίδες 155 χιλιοστών είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι και όπως φαίνεται η ΕΕ δεν θα μπορέσει να παραδώσει στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο βλήματα ως τον Μάρτιο!

«Οι προμήθειές μας έχουν μειωθεί» είπε την Παρασκευή ο Βολοντίμρ Ζελένσκι σε ομάδα δημοσιογράφων που τον συνάντησαν στο γραφείο του.

«Ο κόσμος δεν είναι επικεντρωμένος στην κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και αυτό δεν βοηθά» είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Τετάρτη με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στο Κίεβο.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της «για να εξασφαλίσει ότι η προσοχή θα είναι εδώ στην Ουκρανία».

«Τώρα επικεντρώνομαι στο να λάβω βοήθεια από τη Δύση» είπε ο Ζελένσκι.
«Το ενδιαφέρον τους άλλαξε λόγω της Μέσης Ανατολής και άλλων λόγων. Χωρίς την υποστήριξή τους, θα πάμε πίσω».

Οι ΗΠΑ επισήμαναν ότι οι παραδόσεις όπλων διακόπτονται, λόγω καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση. Το Πεντάγωνο είπε ότι η μείωση των κεφαλαίων σήμανε περιορισμό της ροής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο να ξεπεράσει το αδιέξοδο και να εγκρίνει το αίτημα για 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πόρους για την Ουκρανία. Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν την υποστήριξή τους, με παραδόσεις όπλων και οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, η εκστρατεία κατά των Ρωσικών δυνάμεων, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι, σημείωσε μικρή πρόοδο.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι η Μόσχα επιδιώκει να σπείρει τον διχασμό στην Ουκρανική κοινωνία, δημιουργώντας «χάος» στο εσωτερικό και τελικά να απομακρύνει τον Πρόεδρο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου