Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Πιθανή συμφωνία Χαφτάρ με Ρωσία για δημιουργία βάσης στη Λιβύη

Η πιθανότητα να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του ηγέτη της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, είναι πολύ πιθανή και θα φέρει γεωπολιτικά κέρδη και για τις δύο πλευρές.


Σύμφωνα με το Bloomberg ο Χαλίφα Χαφτάρ που επισκέφθηκε την Μόσχα τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ζητήσει από την Ρωσία αντιαεροπορικά συστήματα για να προστατεύσει την Ανατολική Λιβύη από την Τουρκόφιλη κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά. Επίσης, ο Χαφτάρ ζήτησε να εκπαιδευτούν πιλότοι στα Ρωσικής προέλευσης αεροσκάφη που διαθέτει. 

Σε αντάλλαγμα η Ρωσία θα πάρει βάσεις στην Λιβύη οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται από την Wagner. Επίσης με την αναβάθμιση βάσης, πιθανότητα στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, θα μπορούν να σταθμεύουν στην Λιβύη Ρωσικές δυνάμεις αλλά και πλοία. Αυτή θα είναι η δεύτερη Ρωσική βάση στη Μεσόγειο, μετά την Λαττάκεια της Συρίας.

Η εξέλιξη αυτή έχει ενοχλήσει έντονα τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν τον Ρωσικό στόλο μακριά από τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα από την Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova η μισθοφόροι της Wagner που ήδη βρίσκονται στη Λιβύη, φαίνεται πως αλλάζουν θέση, καθώς φοβούνται επέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η Wagner, σύμμαχος του Χαλίφα Χατάρ, κήρυξε κατάσταση συναγερμού τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων στο Garian, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης. Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών προκάλεσαν τουλάχιστον 8 νεκρούς και 27 τραυματίες.

Πηγές ασφαλείας της Λιβύης αναφέρουν ότι οι μισθοφόροι της Wanger που σταθμεύουν στη βάση Brak al Shati, περίπου 600 χιλιόμετρα νότια του Garian, φοβούνται πιθανή προέλαση του στρατού της κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησαν εντατικές εναέριες αναγνωρίσεις στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της πόλης Ash Shwayrif, της βορειότερης τοποθεσίας υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαφτάρ (περίπου 260 χιλιόμετρα νότια του Garian) και τη βάση Brak al Shati, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Wagner στο Fezzan, στη νοτιοδυτική Λιβύη που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Πιθανή ενεργότερη και πιο άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στην Λιβύη θα περιπλέξει τα πράγματα και θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίπολη Πρωθυπουργός είναι ο υποτακτικός της Τουρκίας Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Ο Χαλίφα Χαφτάρ συνεργάζεται με τους Ρώσους. Η Τουρκία και η Ρωσία συνεργάζονται εν μέρει στην Συρία, αλλά είναι και αντίπαλες, καθώς η Ρωσία υποστηρίζει τον Άσαντ, ενώ η Τουρκία ήθελε την ανατροπή του.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου