Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί κυμάτιζε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Ελληνική σημαία και γιατί εκτέθηκε τελικά η Ελλάδα από 4 υπουργούς

Με τη γαλανόλευκη να κυματίζει στην κεντρική είσοδο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να χτυπάει το καμπανάκι της λήξης των χθεσινών (2-12-2014) εργασιών του χρηματιστηρίου, πλαισιωμένος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου, η Wall Street τίμησε τη χώρα μας, με την «Ημέρα της Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια δεξίωσης προς τιμή των μελών της Ελληνικής αποστολής και των εταιρειών Ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στο NYSE Euronext, ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου Τζον Μέρελ καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και μίλησε με επαινετικά λόγια για την Ελλάδα, όχι μόνο για τις οικονομικές δυνατότητές της, αλλά και για την «ομορφιά του τοπίου» μέσα από την προσωπική του εμπειρία, αφού έχει κάνει διακοπές σε αιγαιοπελαγίτικο νησί.
Τον κ. Μέρελ ευχαρίστησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, με τον οποίο αντάλλαξαν δώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή πολλών ελληνικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η ονομασία της χθεσινής μέρας ως «Ημέρας της Ελλάδας» έγινε στο πλαίσιο του 16ου ετήσιου επενδυτικού φόρουμ της Capital Link. Εκτός από την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εξέδωσε ειδικά αναμνηστικά μετάλλια για να τιμήσει τη μέρα αυτή.

Στην τελετή λήξεως του «Closing Bell» συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Χρίστος Παναγόπουλος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Γιώργος Ηλιόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Πασχάλης Μπουχώρης, ο πρόεδρος της Enterprise Greece Άρης Συγγρός και άλλοι.

Όπως αναφέρθηκε από συμμετέχοντες στην εκδήλωση, η ενεργός ανάμειξη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του μεγαλυτέρου χρηματιστηρίου στον κόσμο, συμβάλλει στην αναβάθμιση και προβολή της Ελλάδας σε ένα «ευρύτατο επενδυτικό κοινό», σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επίσης, δείχνει τη «σταθερή υποστήριξη» της Wall Street στην Ελλάδα, τις Ελληνικές επιχειρήσεις, την Ελληνική ναυτιλία και την ομογένεια. Όπως επισημάνθηκε, η αμερικανική Κεφαλαιαγορά αποτελεί «σημαντικότατη πηγή άντλησης κεφαλαίων» για αυξανόμενο αριθμό εταιρειών ελληνικών συμφερόντων και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαδραματίζει κύριο ρόλο σε αυτό.
Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από μεγάλα Αμερικανικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Μια είδηση όμως που περνάει στα ψιλά, αλλά είναι η καλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια μνημονίου τίποτε δεν έχει αλλάξει σε αντιλήψεις και πρακτική είναι αυτή που συνοδεύει την προηγούμενη είδηση και αποκαλύπτεται από τον ΒΗΜΑτοδότη.

Τα τέσσερα μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης βρέθηκαν ταυτοχρόνως στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στο 16ο ετήσιο επενδυτικό forum της Capital Link προκειμένου να αναζητήσουν επενδύσεις για τη χώρα μας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου βρέθηκαν ταυτοχρόνως στη Νέα Υόρκη, χωρίς να αποτελούν μια ενιαία αντιπροσωπεία!

Άρα ο καθένας πήγε μόνος του. Κατά συνέπεια έμενε όπου ήθελε. Δεν υπήρξε δηλαδή κανένας συντονισμός, καμία κοινή προετοιμασία, καμία κοινή ατζέντα καμία κοινή παρουσία.

Η μοναδική στιγμή που συναντήθηκαν στην Νέα Υόρκη ήταν στη Wall Street και στο γεύμα που παρέθεσαν οι ομογενείς στο ξενοδοχείο Μετροπόλιταν, όπου μεταξύ ενός καλοψημένου και ενός medium to well steak αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας…

Ο καθένας από αυτούς θα ισχυριστεί ότι έκανε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και για την προβολή της. Θα μπορούσε να είναι και έτσι.

Όμως και μόνο το γεγονός ότι τέσσερις Έλληνες υπουργοί βρέθηκαν να περιφέρονται ασυντόνιστοι στη Νέα Υόρκη δημιουργεί μείζον ζήτημα, όχι τόσο οικονομικής φύσεως αλλά κυρίως πολιτικής και θεσμικής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ koolnews.gr iefimerida.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου