Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Επιβεβαιώνεται το Big Bang με νέα επιστημονικά στοιχεία από τον δορυφόρο Planck

Το κυρίαρχο θεωρητικό μοντέλο της κοσμολογίας για την εξέλιξη του σύμπαντος, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), επιβεβαιώνουν και τα νέα επιστημονικά στοιχεία που συνέλλεξε ο δορυφόρος Planck του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Η προκαταρκτική παρουσίαση των νέων στοιχείων έγινε σε συνέντευξη τύπου στη Φεράρα της Ιταλίας, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης αστρονόμων, φυσικών και άλλων επιστημόνων, σύμφωνα με το περιοδικό «Science» και τους «New York Times». Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics» στις 22 Δεκεμβρίου.

H ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι το σύμπαν έχει ηλικία 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, ότι αποτελείται από κοινή ατομική ύλη σε ποσοστό 4,9%, από μυστηριώδη σκοτεινή (μη ατομική) ύλη (dark matter) σε ποσοστό 26,6% και από την ακόμη πιο μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια (dark energy) σε ποσοστό 68,5%.

Ο δορυφόρος «Planck» μελέτησε με εξελιγμένα όργανα, την λεγόμενη «κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου», δηλαδή το αποτύπωμα που άφησε η Μεγάλη Έκρηξη στο σύμπαν, που γίνεται αντιληπτή μέχρι και σήμερα.
Από τότε που σχηματίστηκαν τα πρώτα άτομα της ύλης, 380.000 χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη, η ακτινοβολία υποβάθρου διαπερνά το διάστημα. Όσο το σύμπαν επεκτείνεται (διαστέλλεται), τόσο αυτή η ακτινοβολία χάνει θερμότητα και μεταβάλλει το μήκος κύματός της, με συνέπεια σήμερα να γίνεται αντιληπτή ως μικροκύματα.
Η θερμοκρασία αυτής της ακτινοβολίας μικροκυμάτων ποικίλει ελαφρά στο διάστημα από περιοχή σε περιοχή, όπως και η πόλωσή της. Οι επιστήμονες αναλύουν αυτές τις μικρές διακυμάνσεις και βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα.

Προτού ο ερευνητικός δορυφόρος «Planck» κάνει τις μετρήσεις μεταξύ των ετών 2009-2013, οι μετρήσεις της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου προέρχονταν από τον δορυφόρο WMAP της NASA από τα έτη 2001-2010.

Η πρώτη ανακοίνωση των ευρημάτων του Planck έγινε το 2013 επιβεβαιώνοντας το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας. Ακολούθησε η πληρέστερη ανάλυση των στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα στοιχεία του WMAP.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η μεταξύ τους απόκλιση στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου είναι μικρότερη από 0,3% (έναντι 1% έως 1,5% που ήταν το 2013), δηλαδή βρίσκεται πλέον μέσα στο όριο του στατιστικού σφάλματος.

Η νέα ανακοίνωση των ευρημάτων δεν αναφέρει κάτι για την (υποτιθέμενη) ανίχνευση της αμερικανικής ερευνητικής ομάδας BICEP2, των αρχαίων βαρυτικών κυμάτων που γεννήθηκαν κατά τη γέννηση του σύμπαντος.

Από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των ευρυμάτων του «Planck», σε συνεργασία με αυτών του BICEP2, για το πόσο τελικά επιβεβαιώνουν ή απορρίπτουν την επίμαχη ανακοίνωση, για την οποία πολλοί θεωρούν δεδομένο ότι πρόκειται για παραπλάνηση εξαιτίας της διαστρικής σκόνης.
Η κοινή ανακοίνωση Planck/BICEP2 αναμένεται έως το τέλος του 2014 ή τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2015.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου