Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ενώ ο Νταβούτογλου βρίσκεται στην Αθήνα, η Τουρκία απειλεί με στρατιωτική εμπλοκή την Κύπρο (και την Ελλάδα)

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έφτασε στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή 5-12-2014 λίγο μετά τις 15:30, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, ενώ θα συμμετάσχει στο «3ο Ανώτατο Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ στη συνεχεία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Το βράδυ οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας», ενώ θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.

Το πρωί του Σαββάτου στις 10, οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών και εν συνεχεία θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Τη στιγμή όμως που η Ελληνική κυβέρνηση στρώνει κόκκινο χαλί για την υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, η Άγκυρα απειλεί την Κύπρο, πως αν δεν επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού τότε θα επιστρατεύσει τη ισχύ των όπλων!

Η απειλή εκτοξεύτηκε από τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Εάν δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό θα λειτουργήσουν άλλες επιλογές…», δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Πόστα».

Τι εννοεί ο κ. Τσαβούσογλου όταν λέει πως θα υπάρξουν άλλες επιλογές;
Μήπως εννοεί στρατιωτικές, προκειμένου να μοιρασθούν οι υδρογονάνθρακες της Κυπριακής ΑΟΖ, στους ελληνοκύπριους και στους τουρκοκύπριους;

Το τι σημαίνουν τα λόγια του Τούρκου Υπουργού εξωτερικών, έκανε σαφές ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, λέγοντας πώς το ερευνητικό σκάφος Barbaros θα συνεχίσει να τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ, εφόσον δεν λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Το Τουρκικό Ναυτικό ανακοίνωσε πώς η φρεγάτα Gaziantep συνεχίζει να παράσχει προστασία και υποστήριξη στο πλοίο Barbaros, το οποίο συνεχίζει τις έρευνες φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου, ενώ η φρεγάτα Bartin παρακολουθεί σε απόσταση 8 χιλιομέτρων το πλοίο SAIPEM 1000 με σημαία από τις Μπαχάμες, που πραγματοποιεί έρευνες φυσικού αερίου για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οικόπεδο 9.

Όμως, η Ελληνική κυβέρνηση τη στιγμή που η Άγκυρα απειλεί με στρατιωτική δράση στην Κυπριακή ΑΟΖ και εκτελεί ναυτικά γυμνάσια ανοιχτά του Καστελόριζου αμφισβητώντας την Ελληνικότητα της περιοχής, καλεί τον Νταβούτογλου στην Αθήνα και κάθεται μαζί του στο ίδιο τραπέζι, προφανώς για να ακούσει τις αξιώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο.

Στο μεταξύ η κατάσταση περιπλέκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τον εντοπισμό από το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων, εντός του Κυπριακού οικοπέδου 3!

Οι πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι το μέγεθος του συγκεκριμένου κοιτάσματος μπορεί να συγκριθεί με το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ξεπερνά τα 19 τρισ. κυβικά πόδια, ενώ έχει και μεγάλη ποσότητα πετρελαίου, που ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Το οικόπεδο 3 έχει εκχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ιταλο-Κορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS, αλλά η θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας αποδίδει καρπούς, καθώς κανένας δεν φαίνεται ικανός να διώξει από την Κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros, τις φρεγάτες και υποβρύχια που το συνοδεύουν.

Και εδώ φαίνονται τα λάθη των Ελληνοκυπριακών επιλογών στην υπόθεση. Αν είχε επιλεγεί η Ρωσική Gazprom (που ήταν υποψήφια και απορρίφθηκε), θα τολμούσαν οι Τούρκοι να κάνουν τα ίδια παρόντος του ρωσικού στόλου;

Τώρα ποιος θα στείλει ναυτικές δυνάμεις για να υπερασπίσει τα νόμιμα δικαιώματα της ENI/KOGAS; 

Η Ιταλία ή η Νότιος Κορέα;
Πώς θα αντιδράσει τώρα η Ελληνική και η Κυπριακή πλευρά;
Γιατί δεν εξετάστηκε η περίπτωση της εύρεσης από τους Τούρκους ενός σημαντικού κοιτάσματος; 
Τι θα γίνει εάν οι Τούρκοι φέρουν γεωτρύπανο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ;
Θα έχουμε και την απώλεια της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως απωλέσθη το 35% του εδάφους της Κύπρου το 1974;

Εκτός και αν οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την όλη επιχείρηση ως εκβιασμό προς την Αθήνα και την Λευκωσία για να επιστρέψει η Κύπρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ένας εκβιασμός που όμως λαμβάνει διαστάσεις, καθώς οι Τούρκοι έχουν βρει κοίτασμα μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Και αφού δεν τους έδιωξε κανείς, δημιουργούν de facto καταστάσεις που όσο περνάει ο καιρός μονιμοποιούνται, όπως μονιμοποιήθηκαν εδώ και 40 χρόνια στο Βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου οι 40.000 Τούρκοι στρατιώτες.

Η λύση είναι μία: να φύγει το Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ, με κάθε τρόπο!

Με πληροφορίες από τα Onalert.gr και Defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου