Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Guardian: «Αντί για άρματα μάχης χρησιμοποιούν την οικονομική επικυριαρχία κατά κρατών - Ας πει η Ελλάδα το πρώτο ΟΧΙ»



Μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν αντέχει άλλο τη λιτότητα, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian επισημαίνοντας πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ επέβαλαν την πλήρη δυστυχία στη χώρα μας ξεκινώντας μια επέλαση όχι με άρματα μάχης αλλά με οικονομικά όπλα.


«Ό,τι δεν συνέβη τα τελευταία έξι χρόνια, από τη στιγμή που η περιώνυμη Lehman Brothers κατέρρευσε, μπορεί να γίνει τώρα. Μια κυβέρνηση ή μια χώρα να ορθωθεί μπροστά στο φράγμα της λιτότητας και να πει “όχι”» αναφέρει το δημοσίευμα.

Για τον Owen Jones, αρθρογράφο του Guardian, είναι προφανές πως ο νέος κίνδυνος της Ευρώπης δεν είναι μια στρατιωτικής μορφής επέμβαση (ποιος νοιάζεται για όπλα και άρματα μάχης), αλλά η χρηματοπιστωτική επικυριαρχία επί των εθνικών οικονομιών. Κι αυτό μεθοδεύεται κυρίως από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες που επίσης ακολουθούν τη Γερμανία. 

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αφορμή, τότε αναζητείται η αιτία», γράφει ο Τζόουνς.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει στις πρόωρες εκλογές της Ελλάδας, αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και για όλους μας που θέλουμε ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τη λιτότητα».

Όλα εκκινούν από το βαθμό δυστυχίας που επιβλήθηκε στην Ελλάδας λόγω της λιτότητας. Η ανεργία και η φτώχεια οδήγησαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκτός της αγοράς εργασίας, τη ίδια στιγμή που το κοινωνικό κράτος συνετρίβη.

«Είναι φανερό πως η Ελλάδα γνώρισε μια πολιτική πόλωση, αντίστοιχη με εκείνη της Βαϊμάρης στη Γερμανία», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει πώς «έπειτα από αρκετά χρόνια στο περιθώριο, η ελληνική Αριστερά με όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να νικήσει στις Ευρωεκλογές και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να διατηρεί την κυρίαρχη θέση».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, μια αριστερή κυβέρνηση ενδέχεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας», σημειώνει ο Guardian. 
Τι προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στον μέσο Έλληνα; «Ένα πολύτιμο πράγμα: την ελπίδα. Παρά το γεγονός ότι έχει μετατοπιστεί σε πιο συμβατικές λύσεις και δεν κάνει λόγο για διαγραφή του χρέους, αλλά κάνει λόγο για διαπραγματεύσεις».

Κάνει λόγο για την περίπτωση της Γερμανίας του 1953, όπου διαγράφηκε μέρος του χρέους της, ζητάει να σταματήσουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και υποσημειώνει την ανάγκη αναπτυξιακού πλάνου.

Το δημοσίευμα του Guardian στέκεται στο κλίμα κινδυνολογίας που καλλιέργησαν οι κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί, όπως και ο Γιάννης Στουρνάρας με την δήλωση περί ανεπανόρθωτης ζημιάς για την Ελληνική οικονομία σε περίπτωση εκλογών.

Και καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνοντας πώς η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα την έκδηλη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων, πρώτον για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τη δημοκρατία της και δεύτερον διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπαρασύρει και άλλα κόμματα στην εξουσία της Ευρώπης (Podemos, Die Linke).

«Το 2015 θα είναι η χρονιά που η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη. Ή θα μας στραγγαλίσει η οικονομική τρέλα ή θα αποτελέσει αυτή η μάχη μια δημοκρατική πρόκληση. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα από το οποίο θα εξαρτηθεί το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων», τελειώνει ο Guardian.

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο στο link:


Με πληροφορίες από το defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου