Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Σωθήκαμε! 40.000 μετανάστες – πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες από Ελλάδα και Ιταλία!!!

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν αργά το βράδυ της Τρίτης να υποδεχθούν 40.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση των λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο.

Μπορεί να αποφάσισαν πως οι βόρειες χώρες θα μοιραστούν 40.000 ανθρώπους που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά δεν αποφάσισαν για το πώς θα κατανεμηθούν. Αυτό θα αποφασιστεί αργότερα. Η μετακίνηση των μεταναστών – προσφύγων θα γίνει με ορίζοντα δύο ετών.

Δυστυχώς, οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την επιβολή ποσοστώσεων όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την ανέχεια στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες της ΕΕ που θα λάβουν μέρος στο σχέδιο ελάφρυνσης της Ελλάδας και της Ιταλίας από τους καθημερινά εισβάλλοντες Αφρικανούς και Ασιάτες, θα γίνει σε εθελοντική βάση από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

«Δεν εξασφαλίσαμε συναίνεση για την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τους μετανάστες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτα. Η αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν το ζήτημα στο δείπνο κατά τη σύνοδο κορυφής. Ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές και κεντροευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διστάζουν να υποδεχθούν πρόσφυγες, ενώ ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σχέδιο υπό συζήτηση θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση. Λες και η είσοδος των προσφύγων – μεταναστών εδώ και 20 χρόνια είναι προσωρινό φαινόμενο…

Η απόφαση για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η ανακατανομή των λαθρομεταναστών θα ληφθεί στα τέλη του Ιουλίου, σύμφωνα με το προσχέδιο. Αναμένεται να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος κάθε κράτους μέλους, της οικονομικής του κατάστασης και του πληθυσμού του.
Τα κριτήρια αυτά θα υποκαταστήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε εισηγηθεί την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανά κράτος μέλος.

Το προσχέδιο που έγινε γνωστό, περιλαμβάνει την δέσμευση για την απευθείας υποδοχή 20.000 προσφύγων από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Επίσης, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχυθούν τα μέτρα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως «χρειαζόμαστε συμφωνίες για τον επαναπατρισμό ώστε οι διακινητές να καταλάβουν ότι οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επέπληξε τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν λέγοντας:
«Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι. Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τί σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας».
 
Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο ένωση δεν είναι. Η κάθε χώρα προωθεί τα συμφέροντά της με όποιο τρόπο μπορεί, αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες χώρες. Ξεκάθαρα πλέον, ισχύει ο νόμος του ισχυρού. Άραγε αξίζει να συνεχίσει να υπάρχει «πάση θυσία» αυτή η πολιτική και νομισματική «ένωση» της Ευρώπης;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου