Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι καλύτερο από το Ελληνικό;

Γέμισε η Ελλάδα με ροζ αλάτι Ιμαλαΐων λες και δεν έχουμε στην Ελλάδα αλυκές. Το ροζ αλάτι το βρίσκεις πια παντού: στη λαϊκή, στα μικρομάγαζα και στα σούπερ μάρκετ.

Γιατί όμως να αγοράζουμε αλάτι Ιμαλαΐων; Δεν έχουμε παραγωγή αλατιού στην Ελλάδα; Δεν υπάρχουν αλυκές στη χώρα μας; Σίγουρα υπάρχουν πολλών και διαφόρων ποιοτήτων αλάτι, για να διαλέξεις και να χρησιμοποιήσεις!

Μας λένε πως το Ελληνικό αλάτι ανεβάζει την πίεση και περιέχει διάφορα πρόσθετα που δεν κάνουν καλό στην υγεία μας. 


Ας δούμε όμως πόσο καλό είναι και το ροζ αλάτι.
Η συγκομιδή γίνεται στα βουνά των Ιμαλαΐων. Οι κρύσταλλοι πλένονται σε άλμη και ύστερα αφήνονται στον ήλιο να στεγνώσουν φυσικά.
Που πλένεται; με τι νερό; που απλώνεται;

Θυμίζουμε πως στα Ιμαλάια βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αρσενικού, μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων.

Όσο πιο επιφανειακό είναι το ροζ αλάτι, τόσο πιο φτηνό είναι, αλλά και τόσο πιο βρώμικο. Άρα, το ροζ αλάτι που πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές παντού, σίγουρα δεν είναι καλής ποιότητας.

Τελικά πόσο μυαλό έχει μείνει στους παγκοσμιοποιημένους Έλληνες, που πέφτουν με τα μούτρα σε ό,τι τους πλασάρουν;

Το Ελληνικό ιωδιούχο αλάτι καλής ποιότητας δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο αλάτι. Σε μικρές ποσότητες το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Και για όσους υποφέρουν από πίεση, καλό είναι να μην κόψουν το αλάτι, αλλά να το περιορίσουν και να ρυθμίσουν την δίαιτά τους με σωστές αναλογίες και συνδυασμούς.

Τελικά αυτή η ροζ μόδα που έχει επιβληθεί παγκόσμια, μήπως είναι μέρος του προγράμματος μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού;

Διαβάζουμε στην Wikipedia:

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένας όρος για το ορυκτό άλας (κοινώς γνωστό ως ορυκτό αλάτι) από το Πακιστάν, το οποίο διάφορες εταιρείες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία άρχισαν να πωλούν στις αρχές του 21ου αιώνα. Εξορύσσεται στην Khewra Salt Mine, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο αλατιού στον κόσμο, που βρίσκεται στην Khewra, Jhelum District, Punjab και στο Πακιστάν στους πρόποδες του Salt Range, περίπου 300 χιλιόμετρα από τα Ιμαλάια και 160 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ, και 260 χιλιόμετρα από τη Λαχώρη. Το άλας μερικές φορές παρουσιάζεται σε ένα κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, με ορισμένους κρυστάλλους να έχουν ένα υπόλευκο προς διαφανές χρώμα.

Σύνθεση ορυκτού:
Το 2003 η Βαυαρική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit (η Βαυαρική Κρατική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων), ανέλυσε 15 δείγματα από αλάτι Ιμαλαΐων που πωλούνται στη Γερμανία και ανίχνευσε τουλάχιστον 10 διαφορετικά ορυκτά, εκτός από το χλωριούχο νάτριο (98% ).
Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα άλατα προέρχονται από το Πακιστάν και μπορεί, όπως και όλα τα άλατα, να προκαλέσουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), αν υπερκαταναλωθούν.
Η χημική σύνθεση του άλατος Ιμαλαΐων περιλαμβάνει 95-96% χλωριούχο νάτριο, μολυσμένο με 2-3% και μικρές ποσότητες από 10 άλλα ορυκτά. Το ροζ χρώμα οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου.

Επομένως, γιατί γυρίζουμε την πλάτη στο Ελληνικό αλάτι; Γιατί κάποιοι μας είπαν πως κάνει κακό; Τόσες χιλιάδες χρόνια που το καταναλώνουν οι Έλληνες, έπαθαν κάτι; Μήπως τα προβλήματα ξεκίνησαν από τότε που απαρνηθήκαμε οι Έλληνες την παραδοσιακή μας μαγειρική και τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και στραφήκαμε στα δήθεν υγιεινά ξένα;

Ας αρχίσουμε να ψάχνουμε περισσότερο την αλήθεια που μας πλασάρουν κάποιοι, στον βωμό του κέρδους, αλλά και άλλων «πονηρών» σκοπών…
Με πληροφορίες από το: nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου