Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Να παίρνουν πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες οι χώρες που μας τους στέλνουν, προτείνει ο Νίκος Κοτζιάς

Από χθεσινό το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προέβη σε σημαντικές δηλώσεις.

Ο Νίκος Κοτζιάς, αφού περιέγραψε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας της πρωτοφανούς ροής προσφύγων και μεταναστών, επεσήμανε την ανάγκη για την αντιμετώπιση του θέματος της υγείας και της περίθαλψης των αλλοδαπών καθώς και ακόμη τρία βασικά σημεία, τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν οι Ευρωπαίοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

1. Να γίνει χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως της διαδικασίας και των συμφωνιών επανεισδοχής στις χώρες που βρίσκονται νοτιοανατολικά της Ελλάδας, από την Τουρκία μέχρι το Πακιστάν.

Το πρόβλημα βέβαια είναι η υπηκοότητα των αλλοδαπών, οι οποίοι εισέρχονται στην Ευρώπη (δασκαλεμένοι) χωρίς διαβατήρια, ώστε να είναι πολύ δύσκολη (αν όχι αδύνατη) η ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ακριβώς για να μην στέλνονται πίσω στο Πακιστάν ή αλλού.

2. Να υπάρξει ρητή αναφορά στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της εσωτερικής μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των αλλοδαπών, ώστε να αποφευχθούν ασάφειες.

Πως όμως θα πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός τους, να μοιραστούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς, με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Μάλτα και την Ισπανία;

3. Να γίνεται αναφορά σε κέντρα υποδοχής και κέντρα πρώτης υποδοχής, που θα λειτουργούν σύμφωνα με το σχεδιασμό, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κράτους που φιλοξενεί τους αλλοδαπούς μετανάστες και πρόσφυγες και όχι στο μοντέλο των απομονωμένων συνοριακών ζωνών.

Από την στάση των Ευρωπαίων εταίρων θα κριθούν πολλά, κυρίως το αν έχουν αντιληφθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης εισόδου των αλλοδαπών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και το αν έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την συνεχιζόμενη τεράστια εισροή μη Ευρωπαϊκών πληθυσμών στο έδαφός της.




Με πληροφορίες από το tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου