Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ποιος δουλεύει ποιον; Άλλαξαν τα δεδομένα μέσα σε λίγες ώρες!

Άλλαξαν τα πάντα μέσα σε λίγες ώρες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μείνουν κλειστές οι τράπεζες και το χρηματιστήριο, τουλάχιστον για την Δευτέρα, ενώ επιβάλλονται capital controls την χειρότερη στιγμή, στο τέλος του μήνα, όπου καταβάλλονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της Ευρώπης, μέσω του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δόθηκε στη δημοσιότητα νέα λίστα με προτάσεις προς διαπραγμάτευση, την οποία η Ελληνική κυβέρνηση είπε πως δεν γνώριζε.

Με την «νέα» λίστα, είχε διαφανεί μια πιθανότητα για νέες διαπραγματεύσεις και πιθανή συμφωνία της επόμενες ώρες ή μέρες.

Όμως, από το μέγαρο Μαξίμου κυκλοφόρησε σύγκριση μεταξύ των δύο προτάσεων, εκείνης που τέθηκε προς έγκριση ή απόρριψη μέσω του δημοψηφίσματος και της νέας.
Στη νέα λίστα, η μόνη αλλαγή είναι η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 23% στο 13%, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Επομένως, τι αλλάζει; Πάνω σε ποια νέα πρόταση να υπάρξει διαπραγμάτευση, όταν όλα τα υπόλοιπα απεχθή μέτρα – προτάσεις παραμένουν;

Όπως έγινε γνωστό,  υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ομπάμα και Μέρκελ. Το τι ακριβώς συζητήθηκε δεν έγινε γνωστό. Όπως δεν είναι γνωστή και η θέση των ΗΠΑ, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Όπως έγινε γνωστό, αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει ταυτόχρονα όλους τους πρέσβεις των χωρών μελών της ευρωζώνης για τα τεκταινόμενα και στη συνέχεια θα ενημερώσει ιδιαιτέρως τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και Ισραήλ.

Η κατάσταση είναι λεπτή. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για πόκερ.
Καλό θα ήταν όλες οι πλευρές να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με σκοπό να λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας.
Και να το λύσουν δίκαια και ανθρώπινα.
Δίκαια σημαίνει με τρόπο που δεν θα εξευτελίζει οικονομικά τους Έλληνες και θα έχει ως αποτέλεσμα την αποπληρωμή του χρέους σε βάθος χρόνου με μικρές ισόποσες δόσεις που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας, χωρίς να χρειάζεται κάθε 2-3 μήνες να συζητάμε για νέες δόσεις.
Επίσης χρειάζεται απόφαση για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους τους Έλληνες.

Σε αντίθετη περίπτωση….
Καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα Ευρώπη….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου